I det fynske folks tjeneste

EU-kunstværk misbruger fynsk kunstner

En kunstner fra Ærø står angiveligt bag et EU-kunstværk, hvor Danmark bliver fremstillet som legoland med Jylland som en Muhammed-karikatur.  Susan Malbjerg Albertsen kender dog intet til værket.

Entropa viser Danmark fremstillet i lego-klodser. Værket er dog ikke lavet af Susan Malberg Albertsen.

Det er tjekken David Cerny, der har fremstillet et puslespil med EU-landene som brikker i anledning af Tjekkiets EU-formandskab.

Alle 27 lande bliver fremstillet meget lidt flatterende. Bulgarien er et lokum, Tyskland et udfoldeligt hagekors og Danmark er fremstillet i lego-klodser med Jylland som en Muhammed-karrikatur med en bombe i Turbanen.

Ubehageligt

Den tjekkiske regering har bestilt værket og kunstneren har i kontrakten med regeringen fortalt, at værket "Entropa" er fremstillet i samarbejde med kunstnere fra forskellige lande.

Blandt står der i omtalen af værket, at den ærøske maskekunstner Susan Malbjerg Albertsen er medskaber. Men selv har hun dog aldrig hørt om Entropa".

- Det er dybt ubehageligt og skide frækt, siger den fynske kunstner til Politiken.

Udstillede hos Laudrup

I følge kunstneren har Susan Malbjerg Albertsen ikke bare deltaget i udformningen af Entropa, men også udstillet hos Laudrup-familien, Scandlines grænsebutik i Tyskland og Byggekram. Alt sammen er det opdigtet.

- Med internettet vænner man sig til lidt af hvert. Som regel lader jeg det passere. Hvis man skal gøre en masse ved det, så kommer det til at koste en masse kroner, og jeg ved ikke hvad, siger Susan Malberg Albertsen til Avisen.

David Cerny har fået tre millioner kroner for værket, og selv ser han ingen problemer i manipulationen.

- Grotesk overdrivelse og mystificering er en del af tjekkisk kultur, og at skabe falske identiteter er en af strategierne i nutidskunst, siger David Cerny ifølge nyhedsbureauet AFP.

Læs mere om kunstværket