Færre dør i trafikken

Oprettelse af centrale traumecentre på blandt andet Odense Universitetshospital er medvirkende til at færre dør af deres kvæstelser.

Tidligere blev trafikofre kørt til nærmeste hospital, men det betød ofte forsinkelser i behandlingen, fordi patienterne alligevel skulle overføres til hospitaler med specialister.

Derfor blev behandlingen af svært tilskadekomne i 2010 samlet på fire centre i København, Odense, Aarhus og Aalborg, og det giver pote, skriver Politiken

Det og en række andre tiltag gør, at antallet af trafikdræbte er faldet støt de seneste ti år og nåede rekordlave 167 døde i 2012.

I 2013 døde 191, men prognosen for 2014 er igen faldet til omkring 170

- Vi har stabilt 100 - 150 svært tilskadekomne om året, men vi kan se, at færre og færre af dem dør fra os, siger Morten Schultz Larsen, specialeansvarlig overlæge ved traumecentret på OUH.

Han mener, at bedre og hurtigere behandling og en bedre organisation er forklaringen.

Udover oprettelsen af traumecentrene, spiller det også ind, at der er kommet lægeambulancer og akuthelikoptere til, der sikrer, at trafikofrene kommer i behandling straks og hurtigt når frem til traumecentrene.

Det har dog også betydning, at bilerne er blevet mere sikre, de unge har forbedret deres alkoholvaner og fartgrænserne er sat ned.

Mere om faldende dødstal - /

Oversigt

    Oversigt