Færre fynske jobs efter finanskrisen: Jeg var rasende og bitter

Finanskrisen er gået hårdt ud over Fyn og fynske arbejdspladser. Flere kommuner har mistet mere end hver fjerde job i den private sektor.

I 17 år arbejdede Mai-Britt Lydersen som svejser og kranfører på Lindø Værftet. Men hun blev fyret, da værftet skulle lukke.

- Det var jeg rigtig ked af og rasende og bitter. Jeg synes, de var nogen røvhuller, siger hun i dag, seks år senere.

Mai-Britt Lydersen er ikke den eneste industriarbejder på Fyn, der har mistet sit job i løbet af de seneste ni år. Finanskrisen, der ramte i 2008, er nemlig gået hårdt ud over flere af de fynske kommuner.

Finanskrisen var særligt hård ved Fyn

Alle fynske kommuner undtagen Middelfart har mistet private job siden 2008. Det viser en analyse foretaget af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Værst ser det ud i Faaborg-Midtfyn, Ærø og Kerteminde kommuner.

Faaborg-Midtfyn og Ærø har mistet cirka hver fjerde private arbejdsplads, og Kerteminde har mistet 30 procent private arbejdspladser siden 2008.

- Fyn har været rigtig hårdt ramt af krisen i forhold til resten af landet. Det jobtab, vi har set siden 2008, er værre end det, vi har set i de to oliekriser, siger Erik Bjørsted, der er cheføkonom ved Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Industriarbejdspladserne er forsvundet

Det er især industriarbejdspladserne, der er blevet færre af på Fyn. Det gælder også i Faaborg-Midtfyn Kommune, hvor lukningen af Danish Crown-slagteriet i februar betød, at 400 medarbejdere stod uden job.
En af dem var Nis Sølbeck:

- Den dag, vi fik beskeden, der valgte folk at gå hjem, for der var ikke nogen, der havde lyst til at arbejde. Det er der jo ikke noget at sige til. Det er jo hele eksistensgrundlaget, der bliver revet væk, siger han.

Han har i dag fået nyt arbejde som omsorgsmedhjælper på et botilbud for udviklingshæmmede i Ringe. Et jobskifte, som han er glad for, også selvom det har betydet, at han måtte lægge slagterkniven på hylden.

- Det er selvfølgelig en anden verden at komme ind i. Men jeg synes egentlig, at jeg lynhurtigt fandt ud af, at det var det rigtige, siger Nis Sølbeck.

Flere job på vej

Antallet af private job på Fyn ligger stadig langt fra niveauet i 2008. Men i løbet af de seneste år er arbejdspladserne begyndt at vende tilbage.

- Det er begyndt at gå fremad i industrien, og vi er begyndt at se en jobfremgang. Men det er nogle andre industrijob, vi begynder at se. Det er ikke på samme måde ufaglært arbejde ved et samlebånd, fortæller cheføkonom Erik Bjørsted.

Mai-Britt Lydersen har også valgt at skifte karrierespor. Efter hun mistede jobbet på Lindø, uddannede hun sig til socialrådgiver.

Nu er svejserarbejdet skiftet ud med en socialrådgiverstilling i Slagelse. Et jobskifte, som hun har skulle vænne sig til.

- Det er ikke så nemt lige pludselig at skulle være dame bag et skrivebord. Før i tiden var det fuldstændig ligegyldigt, om man tog af sted med morgenhår. Man skulle bare i kedeldragten, men nu skal jeg sørge for at rede håret og taget noget ordentligt tøj på, siger Mai-Britt Lydersen med et smil.

Oversigt

    Oversigt