Færre i arbejde under corona: Henriette kæmper for at finde nyt job

Coronakrisen har sat dybe spor hos 36-årige Henriette Koblauch Christensen, der under krisen flere gange har mistet sit arbejde. Ledigheden under corona er steget med cirka 44.000.

Ligninger, bolledej og engelske gloser. Henriette Koblauch Christensens lejlighed i Odense er for tiden omdannet til klasselokale, når hun mandag til fredag hjemmeunderviser sin niece i alt fra matematik til hjemkundskab. På den måde går dagene hurtigere midt i en svær tid.

Henriette Koblauch Christensen er nemlig en af dem, der er ramt af den stigende ledighed, der er fulgt i kølvandet på corona.
Inden krisen arbejdede hun som kok på et brasserie, men på grund af uenigheder med arbejdspladsen stoppede hun under den første nedlukning i foråret. Herefter blev hun efter kort tid på dagpenge ansat på en restaurant i Odense, hvor hun arbejdede indtil restauranterne lukkede.

- Fordi jeg var den senest ansatte med fast løn, blev de nødt til at fyre mig. De havde kun røde tal på bundlinjen, fortæller Henriette Koblauch Christensen.

quote Alt for mange i restaurationsbranchen har mistet deres arbejde. Derfor er vi mange, som søger de få jobs, der er. Det føles som at lede efter en nål i en høstak.

Henriette Koblauch Christensen

Hun nåede lige forbi en vinforretning i Odense ansat som juleassistance, men da landet lukkede endnu en gang, måtte hun tilbage på dagpenge.

Henriette Koblauch Christensen er ikke den eneste, som har mærket konsekvenserne af coronakrisen på sit arbejdsliv. Der er knap 44.000 flere ledige på landsplan i dag, end der var, da krisen brød ud i marts sidste år.
Og selvom hun dagligt sender ansøgninger med et veludrustet CV´s afsted til de fynske restaurationer, cafeer og detailhandlere, er Henriette Koblauch Christensen i det, hun beskriver som en svær situation.

- Alt for mange i restaurationsbranchen har mistet deres arbejde. Derfor er vi mange, som søger de få jobs, der er. Det føles som at lede efter en nål i en høstak, siger hun.

Arbejdsløsheden stiger

Der er mange, som Henriette Koblauch Christensen, der har svært ved at finde et nyt arbejde. Hos fagforeningen Krifa Fyn oplever de lige nu, at 30 procent flere medlemmer er ledige, end på samme tidspunkt sidste år.

- Det er en hård tid for de danske lønmodtagere. Flere tusinde er blevet fyret, endnu flere er sendt hjem, og lige så mange frygter fremtiden, konstaterer Daniel Kristensen, regionschef i Krifa Region Syd.

Der er dog ikke kun dårlige nyheder fra det fynske arbejdsmarked. Selvom 2.000 fynske Krifa-medlemmer udfyldte en ledighedserklæring i 2020, meldte 1.400 medlemmer sig også ud af ledighedskøen samme år.

quote Det er en hård tid for de danske lønmodtagere. Flere tusinde er blevet fyret, endnu flere er sendt hjem, og lige så mange frygter fremtiden.

Daniel Kristensen, regionschef i Krifa Region Syd

- Heldigvis er der også mange, som kommer i arbejde under krisen eller bruger tiden på at opkvalificere sig. Er man blevet ledig i nogle af de hårdtramte brancher, kan det være nu, man skal gribe muligheden for et brancheskift. Der er mange brancher, som blomstrer under Corona, og andre er ikke berørt af det, siger Daniel Kristensen.

Føler sig tom indeni

Henriette Koblauch Christensen har også tænkt på at søge arbejde uden for sin branche. Blandt andet overvejer hun at søge ind i detailhandlen eller at gøre sin bageruddannelse færdig.

- Jeg prøver at tænke ud af boksen, men det er svært, for andre brancher søger heller ikke lige nu. Det er også den her branche, jeg har forelsket mig i og gerne vil arbejde inden for, siger hun.

Selvom Henriette Koblauch Christensens familie og venner er gode til at støtte i den svære situation, føler hun sig alene og frustreret over ikke at kunne finde et arbejde.

- Mit arbejde er den, jeg er. Jeg har arbejdet hele mit liv, og jeg føler mig tom indeni nu, hvor jeg ikke har noget at stå op til, siger hun.

Henriette Koblauch Christensen og andre af hendes kolleger i restaurationsverdenen er derfor frustrerede over regeringens nedlukning, men der er ikke andet at gøre end at vente.

- Jeg prøver at holde gejsten oppe og få noget ud af mine dage, så skal arbejdet nok komme en dag, siger hun.

Hun håber på snart at få lov til at kokkerere retter til madglade restaurantgæster igen. Indtil videre holder hun niecens hjemmeskole i kog.

Oversigt

    Oversigt