Færre lægepraksisser: Fynboer får længere til lægen

Små lægepraksisser med kun én læge lukker. Unge læger etablerer sig hellere i større lægehuse. Som patient får du længere til lægen.

Fynboerne kan godt forberede sig på at køre længere for at komme til deres praktiserende læge.

De små praksisser lukker. I stedet samler de praktiserende læger sig i færre men større enheder.

- Det er et problem med færre solopraktiserende læger, for så vil vi i gennemsnit få længere til lægen, siger Kjeld Møller Petersen.

quote Ganske vist er der kørselsordninger og lignende tilbud, men det bliver alt andet end lige mere besværligt at komme til lægen.

Kjeld Møller Petersen, professor i sundhedsøkonomi, SDU.

Han er professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet og peger på, at det især kan ramme ældre - og dem bliver der som bekendt kun flere af de kommende år:

- Ganske vist er der kørselsordninger og lignende tilbud, men det bliver alt andet lige mere besværligt at komme til lægen, siger han.

59 færre på syv år

På bare syv år er der her i regionen blevet 59 færre såkaldte solopraksisser med kun én læge tilknyttet.

I samme periode er antallet af såkaldte kompagniskabspraksisser steget markant. Det er især praksisser med tre, fire og fem læger, der er blevet flere af.

Det viser tal fra regionens såkaldte praksisplan. Og den spår, at udviklingen kun vil fortsætte.

Det samme gør Kjeld Møller Petersen, professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet.

- Det er især de yngre læger, som ikke finder det attraktivt at slå sig ned alene. De vil gerne have et fagligt fællesskab med andre læger. De har det ikke som tidligere generationer, som så det som en fordel at være sig selv. De holdt af selv at kunne styre det hele, siger Kjeld Møller Pedersen. 

- Man kan ikke alene

I Ferritslev har fire unge læger slået to praksisser sammen. Og her mener den ene af kompagnonerne, Michael Hejmadi, at det ville være svært at være færre læger.

- Det at starte op fra bunden af, tror jeg, er næsten umuligt i dag som solopraktiserende læge. Der er simpelthen så mange krav og regler. Vi har alle fire brugt uendeligt mange timer ved siden af vores lægearbejde på at løbe det her i gang, siger Michael Hejmadi.

De fire læger købte en solopraksis i Ullerslev og flyttede den til Ferritslev. Det giver både faglige og økonomiske fordele at være flere læger sammen, mener Michael Hejmadi.

quote Når vi har en patient, vi ikke rigtig ved hvad fejler, så kan vi lige vende det med en af de andre. Det betyder, vi bliver bedre. 

Michael Hejmadi, praktiserende læge, Ferritslev.

- Når vi har en patient, vi ikke rigtig ved hvad fejler, så kan vi lige vende det med en af de andre. Det betyder, vi bliver bedre. Og det sparer også nogle henvendelser til vores kolleger på sygehusene, fordi vi kan klare det selv herude, siger Michael Hejmadi.

På den økonomiske side er det også en fordel at være flere.

Lægeudstyr som ekg-apparater og lignende er dyre i indkøb. Men meget udstyr bliver ikke brugt oftere, end at fire læger sagtens kan deles om det.

Praktiserende læger fakturerer et bestemt beløb fra regionen, hver gang de foretager en behandling. Beløbet varierer efter, hvad lægen foretager sig.

Så jo flere patienter, der for eksempel bruger et ekg-apparat til 25.000 kroner, desto hurtigere er det tjent hjem.

Oversigt

    Oversigt