Færre penge udfordrede budgetforhandlinger

Økonomiaftale satte grænser for regionernes budgetforhandlinger på sundhedsområdet, mener Carl Holst (V).

Det var ikke en nem opgave, Danske Regioner stod over for, da de skulle forhandle budgetterne for sundhedsområdet 2013 på plads.

Det mener regionsrådsformand i Region Syddanmark og næstformand for Danske Regioner, Carl Holst (V).

- Fordi regeringen har nuppet en lille milliard fra os, har det selvfølgelig været svært at få enderne til at hænge sammen, siger Carl Holst, der stod for forhandlingerne

- Vi har været nødt til at se på, hvordan vi kan gøre det bedre og billigere inden for sundhedsvæsnet.

Og på grund et loft for, hvor meget vi må bygge, så har vi måttet takke nej til projekter, der kunne have gavnet både medarbejdere og patienter, tilføjer han.

Det har været vigtigt for regionerne at holde sig inden for de økonomiske rammer, regeringen har sat, for ellers vil de blive pålagt en straffeafgift.

- Det har været altafgørende for os at overholde de økonomiske rammer, som økonomiaftalen har sat, siger formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S).

- Det vil bare være brandærgerligt, hvis vi skulle til at bruge penge, der kunne have været brugt på sundhedsvæsnet, til at betale straffeafgifter, siger han.

Derfor har regionerne droslet ned for investeringer til vedligeholdelse, indkøb af apparatur og udvidelse af akutmodtagelsen. Besparelserne reducerer anlægsbudgettet til 2,2 milliarder kroner - en halv milliard kroner lavere end i det seneste budget.

- Vores medarbejdere bliver tvunget til at få større fokus på, hvordan vi får mere effektive arbejdsgange. Ellers kan vi ikke få tingene til at hænge sammen, siger Carl Holst.

Næstformanden er dog tilfreds med, at der har været penge til psykiatrien og til at forbedre regionernes samarbejde med kommunerne, der sikrer bedre patientforløb og mere forebyggelse mod lange indlæggelser.