Færre podere og reducerede åbningstider i fynske testcentre

Region Syddanmark kommer ikke til i stort omfang at lukke ned for teststederne på Fyn hen over sommeren. Men de kommer til at tilpasse åbningstiderne og antallet af podere.

Køerne ved de fynske teststeder har i de seneste uger ofte været ganske korte, og antallet af udførte test er faldende for både kviktest og PCR-test.

Men selv om tallene falder, er det ikke umiddelbart planen, at de fynske kommuner skal lukke teststeder i sommerferien. Heller ikke selv om Svendborg Kommune onsdag har offentliggjort, at de lukker to af de såkaldte pop-up-teststeder i Skovbyhus og Stenstrup.

quote Vi skal nok sørge for at justere løbende, hvis der pludselig kommer høj aktivitet i et område

Gitte Jørgensen, præhospital chef i Region Syddanmark

- Vi kommer ikke til at lukke ned i stort omfang hen over sommeren. Men vi kommer til at justere på antallet af podere, og vi kommer til at reducere åbningstiderne, så de passer med det behov, der er, siger Gitte Jørgensen, præhospital chef i Region Syddanmark.

Udover Svendborg lukker Assens Kommune teststedet på Peder Willemoesskolen. Ifølge Gitte Jørgensen blev det dog kun oprettet, fordi der tidligere var et mindre smitteudbrud på skolen, ligesom der ligger andre testmuligheder i nærheden. Derfor kan det nu lukkes ned.

I det hele taget oplever regionen, at færre lader sig teste på teststederne. Men i stedet for at lukke yderligere teststeder, vil de tilpasse sig.

- Vi ser i hele regionen et stort fald i efterspørgslen efter test lige nu, især på PCR-test, hvor antallet af udførte tests er halveret på nogle af vores steder. For kviktest er der et lidt mindre dramatisk fald, siger Gitte Jørgensen.

Vanskeligt at forudse behov

I de øvrige fynske kommuner kommer regionen derfor til nøje at følge efterspørgslen efter test, blandt andet nu hvor mange skoler og uddannelsesinstitutioner lukker ned, og mange mennesker derfor ikke længere kan få foretaget de daglige eller ugentlige tests der.

Samtidig bliver der i sommerperioden også flyttet en del rundt på de mennesker, der befinder sig på Fyn. Sommerhusområderne får for eksempel flere gæster, hvilket kan rykke rundt på behovene for test. 

Derfor er regionen i dialog med flere kommuner om testkapaciteten i de kommende måneder.

- Det er meget vanskeligt at forudse, hvad behovet bliver. Lige nu bliver mange testet på skoler og uddannelser, men det slutter lige om lidt, når skolerne lukker ned. Vi ved ikke, hvad det kommer til at betyde; bliver de testet andre steder, er de vaccineret – vi ved det ikke. Vi ved heller ikke, hvad turisternes behov er for test. Men vi skal nok sørge for at justere løbende, hvis der pludselig kommer høj aktivitet i et område.

- De løbende tilpasninger af reglerne gør også, at vi er nødt til at tilpasse os, siger den præhospitale chef.

Frigiver arbejdskraft

Gitte Jørgensen forklarer, at de primært kommer til at justere op og ned på antallet af podere på de enkelte teststeder.

- Og så kommer vi til at justere på åbningstiderne. Nogle steder har åbent meget sent, men der er kun meget få test om aftenen, så de kommer til at lukke tidligere. Det vil være den primære ændring, vi ser, siger Gitte Jørgensen.

quote Vi skal jo ikke have folk til at stå og kigge ud i luften, når vi igen og igen kan læse historier om andre steder, der mangler den her arbejdskraft

Gitte Jørgensen, præhospital chef i Region Syddanmark

Som konsekvens af justeringen kommer regionen også til at stoppe samarbejdet med en række af de podere, der har været ansat i de seneste måneder.

- Vi skal jo ikke have folk til at stå og kigge ud i luften, når vi igen og igen kan læse historier om andre steder, der mangler den her arbejdskraft. Så skal de jo ikke stå og hverken spilde tiden eller pengene på ikke at lave noget. Så selvfølgelig skal vi justere, vi kan jo ikke forsvare at spilde vores penge på den måde, siger Gitte Jørgensen.

På kortet her kan du finde dit nærmeste teststed og se dets åbningstider.

De justerede åbningstider og reducerede antal podere træder efter TV 2 Fyns oplysninger i kraft fra 1. juli.