Fakta: Danmark tester for corona på tre måder

Danmark tester for coronavirus via pcr-test, antigentest og antistoftest. Bliv klogere på forskellene her.

Opdateret
Clock29. dec 2020, kl. 10:59
Artiklen er opdateret og gennemskrevet.

Det er fire private udbydere, der står for lyntestene på statens regning. Lyntesten er en af tre testtyper for coronavirus i Danmark.

Mens to kan vise, om man er smittet med coronavirus, kan den tredje vise, om man har været smittet tidligere.

Bliv klogere på de tre typer test her:

  • Pcr-test:

Denne coronatest er anbefalet af de danske sundhedsmyndigheder. Pcr-test bliver benyttet i det offentlige testsystem og anses som sikker med en pålidelighed på 98 procent. Den viser, om den testede er smittet her og nu. Den foretages ved podning i halsen.

Det tager tre timer, før der er svar på en pcr-test, men i det offentlige testsystem får man normalt først svar efter en til to dage fra testtidspunktet.

  • Antigentest:

Antigentest - også kendt som lyntest eller hurtigtest - giver svar på, om man her og nu er smittet med coronavirus. Prøven foretages ved podning gennem næsen, og svaret kommer efter 15-30 minutter.

En faglig ekspertgruppe har tidligere slået fast, at antigentest kun skal ses som et supplement til pcr-test.

Det skyldes, at antigentest langtfra er lige så sikker som en pcr-test. Der skal en større mængde virus til, før en lyntest viser positiv.

Derfor fraråder sundhedsmyndighederne, at antigentest benyttes, hvis man har symptomer eller har været i kontakt med en smittet.

Sikkerheden er ifølge en ekspertgruppe hos SSI 70-80 procent for, at man ikke er smittet, hvis testresultatet er negativt, mens man kan stole på resultatet, hvis det viser, at man er smittet med coronavirus.

  • Antistoftest:

En antistoftest viser, om kroppen har antistoffer over for coronavirus. Den kan dermed fortælle, om en person har været smittet med virusset. Den foretages ved blodprøve.

Det danske sundhedsvæsen tester kun for antistoffer i forbindelse med forskning og myndighedernes overvågning.

Private kan også købe en test for antistoffer på apoteker, der med en dråbe blod fra et prik i fingeren kan give et hurtigt svar. Det benytter flere private virksomheder sig ligeledes af, men kvaliteten af de test svinger.

Man ved ikke med sikkerhed, hvor længe man kan måle antistoffer i kroppen, og hvor længe man i givet fald er immun over for at blive smittet igen.

Kilder: Ritzau, Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut og Falck

Oversigt

    Oversigt