FAKTA: Det er Shipcraft-trekløveret anmeldt for

De tre personer bag rederiet Shipcraft er alle blevet anmeldt til politiet af organisationen Søfartens Ledere.

Den faglige organisation for kaptajner og navigatører, Søfartens Ledere, hvor det nu frigivne gidsel Søren Lyngbjørn er medlem, har anmeldt rederiet Shipcraft til politiet for overtrædelse af straffeloven samt Arbejdsmiljøloven. De tre personer bag rederiet er anmeldt personligt.

Det drejer sig Shipcrafts hovedejer, den svenske multimillionær John Arne Larsson, bestyrelsesmedlem frem til 10. januar 2013, modedirektør Sysser Zerlang Philipson og rederidirektør Claus Bech.

* De tre har ifølge anmeldelsen gjort sig skyldige i meddelagtighed for passivitet i forhold til at få de seks ansatte søfolk hjem fra den langtrukne gidseltagning i Somalia ved reelt ikke at medvirke til eller gøre forsøg på at få dem hjem.

* I anmeldelsen drages der en parallel til sager, hvor mødre er dømt for medvirken til vold fra deres samlever mod børn, selv om mødrene ikke selv var til stede under den kriminelle handling, men blot var vidende om, at den fandt sted.

* De tre er også meldt for overtrædelse af Arbejdsmiljølovens generelle bestemmelser og loven om sikkerhed til søs ved ikke i tilstrækkeligt omfang at have truffet forholdsregler, der effektivt kunne forhindre piratangreb.

* Rederiet valgte bevidst at sejle i højrisiko-farvand med det langsomtgående skib Leopard, der har lave friborde. Tilsammen gør det skibet til et nemt offer for pirater.

* Rederiet valgte trods skibets svage forsvarskraft ikke at have vagter om bord. De blev sat af i Oman kort før piraternes angreb. Skibet sejlede direkte ud et farvand, hvor der var mange piratangreb og kapringer i januar 2011.

* På trods af de ovennævnte forhold valgte rederiet ikke at have en forsikring mod kidnapning og løsesum, der kunne træde i kraft i tilfælde af en gidselsituation.

Kilde: Politianmeldelse fra Søfartens Ledere

Oversigt

    Oversigt