I det fynske folks tjeneste

Falck 800 millioner dyrere end regionens ambulancedrift

Region Syddanmark løfter sløret på de reelle forskelle på Falck og de nuværende udgifter til ambulancedrift.

Regionen har sparet 800 millioner ved at fravælge Falck.

Region Syddanmark har sparet 800 millioner kroner ved at vælge Falck fra til sin ambulancedift.

Det oplyser regionen i en pressemeddelelse.

I forbindelse med BIOS’ misligholdelse af kontrakten og den efterfølgende konkurs har regionen afholdt en række udgifter, bl.a. til advokatbistand, køb af konkursbo og en ét-årig fastholdelsesbonus til medarbejderne. Alligevel er den regionale løsning set over den 10-årige kontraktperiode stadigvæk markant billigere end alternativet, som Falck A/S bød ind med i 2014, da BIOS vandt udbuddet.

Over en ti-årig periode forventer Region Syddanmark, at BIOS’ drift, de ekstraordinære omkostninger ved konkursen og Ambulance Syds efterfølgende drift vil beløbe sig til i alt 3.971 millioner kroner. Hvis BIOS havde kørt perioden ud uden problemer, ville prisen på 3.928 mio. have været 44 mio. kr. lavere. Falcks bud lød på 4.768 mio. og var altså derimod næsten 800 mio. kr. højere, oplyses det.

2. næstformand i regionen Thies Mathiasen (DF) glæder sig over, at de sparede penge ved udbuddet nu fortsat kan bruges andre steder.

- Alt tyder jo på, at vi i sommer traf den rigtige beslutning, da BIOS gik konkurs. Den besparelse, vi forudsatte i forbindelse med ambulanceudbuddet realiseres nu i store træk alligevel. De næsten 800 millioner kroner, som vi med al sandsynlighed sparer over 10 år, kan sagtens bruges andre steder i vores sundhedsvæsen.

Region Syddanmark har stadig uafklarede sager

Med budgettet for Ambulance Syds kommende år på plads er en vigtig milepæl passeret. Der er dog fortsat sager, der er uafklarede.

Regionen har modtaget en udbetaling på 55 mio. kr. fra garantistilleren Rabobank, men mellemværendet er fortsat ikke endeligt afklaret.

Dertil kommer, at de tidligere medarbejdere i BIOS har anmeldt en række gamle lønkrav til regionen, som Lønmodtagernes Garantifond (LG) har afvist at dække. Regionsrådet har besluttet at udbetale de krav fra redderne, der er dokumenterede og berettigede, og herefter selv undersøge mulighederne for at få LG’s afgørelse omgjort. Overblikket over økonomien i denne sag foreligger i næste uge.

Endelig kommer, at regionen kan forvente at modtage en andel af BIOS' konkursbo, hvilket tæller på plussiden i regnestykket.