I det fynske folks tjeneste

Familie-krise når ferien er slut

Mange par vil skilles, når sommerferien er slut, og det mærker krisecentre for mænd.

En ferie med 'våbenhvile' i familierne, men når så ferien er slut, bryder krisen ud i familierne. Så når ferietiden er slut, bliver Mandekrisecentrene i stigende grad opsøgt af mænd, som søger hjælp og vejledning.

I Mandecentret i Odense er parrådgivere, coaches, psykologer og jurister klar til at hjælpe mænd og par med at komme videre efter samlivsbrud og skilsmisse.

- Når mandecentret første gang taler med manden kan jeg næsten mærke, der kommer vand ud af røret, så meget fortvivlelse, sorg og angst er der ofte når mænd kontakter et Mandecenter. De har gået længe med bekymringerne - alt for længe. Nu er det hele vokset dem over hovedet, det er kaos, mørke og tyngende dage, søvnløse nætter og masser af tårer, som længe har presset sig på, forklarer centerleder ved Mandecentret i Odense, Jan Skaarup.

Mister sin identitet

Jan Skaarup forklarer, at mandens socialisering og kulturens forestillinger om, hvad en mand er og bør opstiller ofte er barrierer for, at mænd henvender sig om at få hjælp.

- Mænd har samtidig en optimistisk forestilling om, at problemer nok skal gå over efterhånden. Det gør de bare ikke altid og til sidst er det slut - et samlivsbrud er på vej, forklarer Jan Skaarup.

Mænd overser eller bagatelliserer problemer, har modstand imod at 'overreagere' og undgår til tider helt at reagere - går i mentalt flyverskjul.

- Når ens kone, gennem 20 år, kommer og fortæller ud af det blå, at hun har fundet en anden. Så føler man, at man har mistet sit liv,
mister sin bedste ven, sin kone, sin elskerinde, sine børn, sin familie. Hvilket også indebærer, at man føler man har mistet sin identitet, når man ikke længere er mand og familie far, siger LH, der aktivt bruger Mandecentret i Odense.

www.mandecentret.dk