I det fynske folks tjeneste

Far skyld i forsinkede fødsler

Når en gravid kvinde må gå måske to eller tre uger ud over den fastsatte termin, er det formentlig faren, der er skyld i den forsinkede fødsel. Ny forskning på Syddansk Universitet viser, at farens gener har betydning for graviditetens længde.

-

Når en gravid kvinde må gå måske to eller tre uger ud over den fastsatte termin, er det formentlig faren, der er skyld i den forsinkede fødsel. Ny forskning på Syddansk Universitet viser, at farens gener har betydning for graviditetens længde. Det skriver bladet Ny Viden.

Det er Anette Wind Olesen fra Syddansk Universitet, der har undersøgt længden på graviditeten hos 21.000 danske kvinder. Undersøgelsen afslører, at kvinder der gik to eller tre uger ud over de 40 uger, også har overvejende sandsynlighed for at gå over tiden anden gang de bliver gravide. Hvis faren derimod er en anden, så falder risikoen for at gå over tiden betragteligt.

\"Dermed tyder det på, at faderens gener via fostreret har indflydelse på graviditetens længde\", siger Annete Wind Olesen til bladet. Hun har netop forsvaret sin undersøgelse i en Ph.D.-afhanding på Syddansk Universitet.

Den nye viden kan blandt andet hjælpe personalet på fødegangene, når de skal vurdere årsagerne til, hvorfor en graviditet trækker ud.