Farten dræber fortsat: Politiet er ude med måleudstyret

På Fyn blev der i 2017 uddelt 5.144 klip i kørekort. Nu laver politiet på Fyn og i resten af Europa en kampagne og er i denne uge ude med måleudstyr og bødeblokke.

Farten dræber. Det budskab er gammelkendt på de danske veje, men netop fart er fortsat en al for høj faktor i antallet af trafikdrab i Danmark.

At mange bilister har svært ved at løfte foden fra speederen og overholde fartgrænser, vidner antallet af klip i kørekortene om.

Således blev der i 2017 i Fyns Politis område uddelt ikke færre end 5.144 klip. Det oplyser Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

quote - De små fartoverskridelser har også en stor betydning

Mogens Kjærgaard Møller, Rådet for Sikker Trafik

- Der er for høj fart i omkring halvdelen af dødsulykkerne på vejene, så farten har en enorm betydning for vores sikkerhed, når vi færdes i trafikken. Derfor er det vigtigt, at vi får flere til at holde øje med deres fart og sænke den, hvis de kører for stærkt, siger Mogens Kjærgaard Møller, administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik.

Artiklen fortsætter under grafikken ...

 
 
Foto: Rådet for Sikker Trafik

Fartkontrol skaber respekt

I denne uge sættes der ikke kun på Fyn og i resten landet, men i hele Europa fokus på farten.

Politiet indsætter kontrol med fotovogne samt mobile kontroller, hvor betjente på motorcykel og i bil holder øje med de bilister, der har en lidt for tung speederfod. 

For høj fart er et af politiets hovedindsatsområder sammen med uopmærksomhed og spritkørsel.

Små fartoverskridelser koster også liv

Politiets fartkontrol i denne uge kommer samtidig med den landsdækkende fartkampagne "Sænk farten - før det er for sent", som Rådet for Sikker Trafik og 90 kommuner står bag. På Fyn bakker Assens, Faaborg-Midtfyn, Kerteminde, Langeland, Middelfart, Nordfyns, Nyborg, Odense og Svendborg kommuner op om kampagnen.

Landet over er der langs vejene sat i alt 5.000 skilte op, som opfordrer bilisterne til at holde øje med deres fart.

Den kampagne sætter fokus på, at det ikke kun er de høje hastigheder i trafikken, der udgør en risiko. Tal fra Vejdirektoratet viser nemlig, at i seks ud af ti dødsulykker på landevejene var der tale om en hastighedsoverskridelse på mindre end 20 km/t over det tilladte. 
 
- De små fartoverskridelser har også en stor betydning. Hvis man øger farten fra for eksempel 80 til 95 km/t, forlænger man sin bremselængde med cirka 20 meter. Det kan være netop de meter, der er afgørende i en kritisk situation, hvor man har brug for at katastrofebremse. Så selv en lille fartoverskridelse har stor betydning, siger Mogens Kjærgaard Møller, Rådet for Sikker Trafik.

Artiklen fortsætter under grafikken ...

 
 
Foto: Rådet for Sikker Trafik

Fakta

 
 
Foto: Rådet for Sikker Trafik

Oversigt

    Oversigt