I det fynske folks tjeneste

Farvel til de små børnehaver

Først var det de små skoler, der blev lukket. Nu er det de små børnehaver, der står for skud.

04:20

02:21

Der bliver færre og færre børnehaver med få børn.

1 af 4

Onsdag aften besluttede Faaborg-Midtfyn Kommune at lukke børnehaven Turbofluen i Vantinge. Forældrene kæmpede ellers til det sidste ved at tilbyde at arbejde frivilligt. Men med udsigt til færre børn i de kommende år, valgte Børne- og Uddannelsesudvalget altså at lukke børnehaven.

Og Turbofluen er langt fra den eneste børnehave, der må lide den skæbne. En opgørelse fra BUPL viser, at der er blevet færre institutioner på Fyn. I 2007 var der 348 institutioner, mens tallet i dag er 324.

Institutioner dækker over børnehaver og aldersintegrerede institutioner. Og tager man tallet for de rene børnehaver - kun med børn fra tre år og op, så er antallet styrtdykket siden 2007. Her var der 200 fynske børnehaver, mens tallet var faldet til 134 i 2013.

En af forklaringerne er det dalende fødselstal. Siden 2006 er født 20 % færre børn på Fyn om året.

Tendensen er nu, at kommunerne i stedet samler børnene i større og større institutioner, hvor vuggestuebørn og børnehavebørn går under et tag.

En af de institutioner er Mælkevejen i Langeskov, der åbnede i november 2013 med plads til 220 børnehavebørn, 24 vuggestuebørn og 10 gæstebørn.

Se meget mere i vores udsendelse klokken 19.30