Fedtede blade giver DSB problemer

Som hvert år betyder nedfaldne blade forsinkelser hos DSB. Svendborgbanen er blandt de strækninger, der kan blive ramt.

Det bliver tidligere mørkt, regn og rusk er hverdag, og temperaturen falder.

De færreste er vel i tvivl om, at efteråret er over os, og for togdriften er især ét efterårstegn lig med problemer: bladene falder af træerne.

Døde og våde blade fedter skinnerne ind, så togene har sværere ved at komme op i fart og skal bruge længere tid på at bremse. Det betyder næsten uundgåeligt forsinkelser hos DSB, og tirsdag var den første efterårsdag, der for alvor gav problemer for togene.

- Vi har især kunnet mærke det i Jylland på strækningen Aarhus-Vejle, Grenaa-banen og Odder-banen, siger trafikinformationschef hos DSB, Tony Bispeskov, til Ritzau.

- Men også Svendborg-banen på Fyn samt Kystbanen og Lille Syd på Sjælland har oplevet forsinkelser på grund af nedfaldne blade, fortsætter han.

Banedanmark kører dagligt på skinnerne i såkaldte løvfaldstroljer, der højtryksspuler skinnerne med varmt vand for at fjerne de fedtede blade, men forsinkelser kan ikke undgås.

- Derfor er det en god idé, at man besøger vores hjemmeside, hvor man kan se, hvilke strækninger der er problemer på.

- Desuden bør man tage hjemmefra i god tid, hvis det er vigtigt, at man er fremme til tiden, anbefaler Tony Bispeskov, der tilføjer, at DSB har lagt foldere om problemet i togene.

Hvor lang tid problemerne vil vare, er svært at sige.

- Løvfaldet varer typisk en måneds tid. Men nogle år falder alle bladene stort set samtidig og giver voldsomme problemer i en kort periode. Andre år kommer de dryssende og giver problemer over en længere periode, forklarer DSB's trafikinformationschef.

Hold øje med togtrafikken her