Fest for fortidsminder skal være øjenåbner

Den første nationale Fortidsmindedag byder på Fyn på muligheden for at dykke ned i ni historiske lokaliteter.

Navnene er glemt, og knoglerne er for længst forsvundet. Alligevel lokker gravhøje og stendysser på søndag nysgerrige til den første nationale Fortidsmindedag.

- For os lokalmuseer er det en god mulighed for i fællesskab at sætte fokus på nogle af de mange velbevarede fortidsminder, der i det daglige lever et stille liv, fortæller museumsinspektør Malene R. Beck fra Østfyns Museer.

Hun skal selv guide rundt ved Storstensgravene ved Lindeskov søndag fra klokken 14.00-15.30. Dermed er hun en af mange museumsfolk, der på i alt 33 steder i Danmark fortæller om og viser rundt i forhistorien.

- Det er dejligt, hvis der kan komme mere fokus på historien. Også hvis man lokalt opdager historier, man ikke vidste, var der. Det er en dag, hvor der er god mulighed for at blive klogere på sit område, slår museumsinspektøren fast.

32.000 fortidsminder ligger og venter

Det er Slots- og Kulturstyrelsen, der står bag Fortidsmindedagen. Og der er steder nok at tage af. I alt er der over 32.000 fortidsminder i Danmark. Dem har Slots- og Kulturstyrelsen været i gang med at registrere siden 2007. Arbejdet forventes færdigt næste år. Fortidsmindedagen er en udløber af dette arbejde, og kulturminister Bertel Haarder (V) er begejstret:

- At de kulturhistoriske museer nu går sammen om en Fortidsmindedag, hvor man besøger fortidsminder og dykker ned i den danske kulturarv, er alle tiders idé. I en moderne og omskiftelig verden er det vigtigt at kende sine rødder, og jeg synes dagen er en god lejlighed for mange danskere at opdage nye sider af vores kulturlandskab - om det så er Molsbjergs gravhøje i det nordlige Vendsyssel eller stendysserne på Sydfalster.

quote I en moderne verden er det vigtigt at kende sine rødder...

Bertel Haarder, Kulturminister, (V)

På Fyn er der ni forskellige muligheder for at opleve Fortidsmindedagen. I syd fra dobbeltjættestuen i Tvedskov lidt syd for Tranekær til Voldstedet Jomfruhøj i Lundsgård Storskov ved Kerteminde i nord.

- Det, vi kan fortælle om, er jo en historie, der rækker langt tilbage. Helt til sidste istid, hvor menneskene indvandrede, da isen trak sig tilbage. Der er de velbevarede fortidsminder med til at berette mange, spændende historier, siger Malene R. Beck og glæder sig til den første Fortidsmindedag.

Fortidsmindedag skal vende tilbage

Hos Slots- og Kulturstyrelsen er det ønsket, at dagen skal blive en årligt tilbagevendende begivenhed. Det samme deles rundt om på de fynske museer.

- Vi har lagt dagen inden efterårsferien, så den ikke drukner i de mange tilbud, der er der. Samtidig er det efter, at folk har været på sommerferie, så vi håber, at vi rammer ned i et godt tidspunkt. Og at dagen bare vokser og vokser de kommende år, ønsker museumsinspektør Ellen Warring fra Odense Bys Museer.

På Fortidsmindedagen er hun guide på en gratis bustur til fynske helligkilder. Inden da er hun onsdag den 28. september med til at guide Fyn Lives seere rundt ved Sct. Olufs Helligkilde ved Trente Mølle.

 

Fortidsmindedagen på Fyn:

 

 

Den fynske fortid skal frem i lyset. Og det sker ved den første nationale fortidsmindedag på søndag.

 

 

 

 

Oversigt

    Oversigt