Festdag fejret flere steder på Fyn

Fynboerne har fejret demokratiet igen i år, men i modsætning til sidste år var de fysiske møder tilbage, så deltagerne kunne se hinanden i øjnene og diskutere lidt.

Sidste år blev grundlovsdag de fleste steder fejret på en skærm, og året før blev dagen overskygget af et folketingsvalg.

I dag vendte demokratiets festdag tilbage, som vi kender den - med politiske taler og sang flere steder på Fyn.

TV 2 Fyn har i løbet af dagen været med til taler og fest en række steder, heriblandt på Nordfyn, i Lumby samt i Nyborg.

Fælles for alle stederne var, at de fremmødte glædede sig over at kunne samles og se hinanden fysisk efter et langt år med coronaviruspandemien.

- Folk kan mødes, og vi kan være tæt om det, der fylder rigtig meget i dag, og som vi også skal sætte fokus på. Det er demokratiet. Så det er rigtig rart, siger Anders Thingholm, der er næstformand i Nordfyns Konservative Vælgerforening.

Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen holdt tale i Odense. Fotograf: Anders Høgh

Slet ikke til det virtuelle

I Lumby nord for Odense var medlemmer af partiet Venstre samlet i det solrige demokrativejr, og blandt andre partiformand Jakob Ellemann-Jensen var mødt op for at holde tale.

- Det betyder rigtig meget for mig og for os allesammen, at vi kan komme ud og kigge hinanden i øjnene og hilse på hinanden, siger Sune Thycosen fra Odense.

- Jeg er slet ikke til alt det der virtuelle. Vi skal ud og mærke hinanden og stemningen, og det tror jeg, at alle andre vil give mig ret i, tilføjer Pernille Dahl Wagner fra Otterup.

Kropssproget afslører en masse

At årets grundlovsdag blev holdt i det virkelige liv og ikke det virtuelle, er godt for fynboerne.

- Mennesker har det bedst, når vi kan mødes og se på hinanden, og deres øjneudtryk og kropssprog kan afsløre en hel masse ting, siger Anette Thygesen fra Odense.

Danmark fik sin første grundlov 5. juni 1849, og det har - på forskellige måder - været fejret hvert år siden.