Fibernet på Fyn skal speedes op

Store dele af Fyn er et sort hul, når det gælder internetforbindelser. Kun 33,5 procent af fynboerne har i dag adgang til fibernet.

Til sammenligning har næsten 75procent af syd- og sønderjyderne mulighed for lynhurtigt internet.

Derfor har Region Syddanmark inviteret de fynske kommuner og de fem største energiselskaber til møde i regionshuset i Vejle mandag 27. januar.

Her håber regionsrådsformanden, at parterne kan nå til en fælles forståelse af udfordringen på Fyn og tage de første indledende skridt til at få gjort noget ved problemet.

- Fyn er havnet i en gordisk knude, som vi vil forsøge at løse op. På den ene side lover staten mindst 100 Mbit/s-forbindelser til alle i 2020. På den anden side har staten bestemt, at udrulningen af fibernet skal ske på markedsvilkår, og det er uladsiggørligt. For hvilket selskab vil investere milliarder af kroner i at lægge fibernet ud til private i tyndtbefolkede egne af Fyn uden mulighed for at tjene investeringen hjem, spørger regionsrådsformand Carl Holst (V).

En af mulighederne, som kommunerne, regionen og energiselskaberne skal drøfte, er, om man bør gøre fibernet til en del af energiselskabernes forsyningspligt, så man kan brede investeringsomkostningerne ud over alle forbrugere - og over mange år som man har gjort det med investeringerne i grøn el.