I det fynske folks tjeneste

Fif: undgå frostskader

Frosten er over os. Det kan give sprængte vandrør og andre skader. Men det kan undgås.

01:49

Frostskader omkring tagrender er almindelige, når det er så koldt som denne vinter.

1 af 2

Denne vinter er der kommet meget sne. Det er hyggeligt, når man kan kælke og bygge snemænd, men sneen kan også lave en del ravage.

- Sneen kan fyge ind under taget. Der kan godt ligge et ordentlig lag sne deroppe, og når det smelter, kan det give fugtskjolder og risiko for svampedannelse i huset, fortæller Jens Møller Knudsen,
stationsleder ved Falck i Dalum.

Derfor er det vigtigt at få skovlet sneen ud inden den smelter.

Flade tage er udsatte i vintervejret. Sneen bør fjernes fra taget, for hvis sneen, der ligger på taget, begynder at smelte, bliver det meget tungt.

- Vægten bliver væsentligt forøget på konstruktionen, det kan betyde at huset skrider sammen, siger Jens Møller Knudsen, stationsleder ved Falck i Dalum.

Et andet sted hvor der kan opstå skader er i lyskasser. De skal være renset for blade, ellers kan sneen ikke komme væk når den smelter. Hvis den smeltede sne ikke kan komme væk, løber den ind i kælderen.

Det er også vigtigt at der ikke ligger blade i tagrenderne.  

- Hvis der er forhindringer i tagrenden. Kan smeltevandet fra sneen på taget ikke løbe væk, vil det rende ned langs muren og lave skader, forklarer Jens Møller Knudsen, stationsleder ved Falck i Dalum.

Ungså sneskader

3 hurtige råd


  • Hold øje med, om der ligger fyge-sne på loftet. Hvis der gør det, så fjern det hurtigt, inden det smelter.
  • Sørg for, at der ikke ligger sne på flade tage. Når sneen smelter kan vandet have svært ved at komme væk og vægten kan få bygningen til at falde sammen.
  • Fjern blade fra tagrender og lyskasser så den smeltede sne kan løbe væk.