I det fynske folks tjeneste

Fire film fra et liv som hjerneskadet

Fire film, der skildrer det liv der fulgte efter en hjerneskade, havde mandag premiere på Hjerneskadecentret i Odense. Det er historien om fire fynboer, der med et slag fik vendt livet på hovedet og om hver deres vej tilbage til tilværelsen.

02:08

Fire film fortæller historier om et liv med en hjerneskade.

1 af 2

Morten Rosendal fik en hjerneblødning i 2006, og med et slag var sælgerjob, maratonløb, og senere familiefarrollen og ædrueligheden noget, der forsvandt.

Der var med andre ord mange ting, som før var en selvfølge, der pludselig blev uopnåeligt.

- Jeg må ikke køre bil i dag, og det er noget jeg savner af pommern til. Jeg savner at kunne sætte mig ud i min og vide, at om 250 kilometer skal jeg dreje til venstre. Den frihed det var at kunne sætte mig ud i bilen, siger Morten Rosenda.

Fire filmportrætter blev præsenteret mandag af to mænd og to kvinder med forskellig alder og livsvilkår, men med det til fælles at deres hjerneskade har spændt ben for livet.

- Det er en svær balancegang at acceptere, at ens liv ikke bliver ligesom før. man bliver mindet om det, man kunne før. Det ligger en bitterhed i at skulle acceptere, at man ikke kommer til at kunne de ting igen. Det har været en meget svær erkendelse, siger Charlotte Dalgaard Iversen.

- Det er fire forskellige film, der rammer meget bredt i forhold til, hvad man kan komme ud for, altså hvad er årsagen til de her hjerneskader, men også i forhold til hvad det vil sige at leve med det, siger Susan Søgaard, der er projektchef i hjerneskadet.dk.

Nu ved alle det

Blandt børnechampagne og pindemadder sad Morten Rosendal og skulle forholde sig til, at hele verden nu ved alt det sårbare i hans liv.

- Lige i starten syntes jeg faktisk, det var lidt skræmmende at fortælle hr. og fru Danmark, at jeg var hjerneskadet, og jeg var røget ud i et alkoholmisbrug, og jeg skulle sepereres fra min kone og mine børn. Men omvendt synes jeg bare, det har været det hele værd, netop fordi jeg har været ærlig overfor mig selv også, siger Morten Rosendal.

- Jeg synes, at de får vist, at det hele ikke er rosenrødt, men når du kommer igennem det værste, når du når frem til den her erkendelse og accept, så vil du også opleve, at så begynder du at se positivt på tingene og begynder at kunne indse, at det var måske ikke det liv du havde drømt om. Det var ikke det, det skulle have været, men der sker nogle andre ting, der sker nogle andre prioriteter, siger Susan Søgaard.

Du kan se filmene her, her, her og her