Fire fynske mandater til Nye Borgerlige: - Min mor skrev, hun var stolt af mig

Højrefløjspartiet Nye Borgerlige styrter frem og får 64 mandater i landets kommunalbestyrelser. På Fyn får partiet plads i fire kommuner.

Fynboerne har stemt Nye Borgerlige ind i fire ud af ni mulige kommunalbestyrelser. Dermed vil partiet fremover blive repræsenteret med et mandat i både Odense, Kerteminde, Assens og Middelfart.

Et resultat, der ifølge den fynske kandidat i Middelfart, Jonas René Jensen, er mind blowing.

- Jeg havde virkelig gjort meget ud af at sætte mine forventninger rigtig lavt. Jeg plejer at stole på mig selv, men her ved man ikke, om man er købt eller solgt, før den sidste stemme er talt. Så jeg har ikke helt forstået, hvor godt vi har gjort det, siger han.øø

Jonas René Jensen meldte sig først på banen som en lokal Nye Borgerlige-kandidat for fem måneder siden. Inden da havde kan ikke været politisk aktiv.

- Den første kommentar på Facebook var, at min mor skrev, hun var stolt af mig. Og det er ikke noget, hun plejer at sige. Så det betød meget for mig, siger han.

Vil skrue ned for klima og op for velfærd

Ønskescenariet var ifølge partiets formand, Pernille Vermund, ti byrådspladser på landsplan. Men partiet er stormet frem og har sikret sig hele 109.930 stemmer. Det kan partiet veksle til 64 mandater.

8.683 af krydserne ved Nye Borgerlige blev sat på Fyn, hvilket svarer til 3,2 procent af stemmerne. Det gav et mandat til Andreas Møller i Odense, Lars Lillebæk i Assens og Malte Jäger i Kerteminde, der fik stor opmærksomhed med sine valgplakater i bar overkrop. 

På Ærø stillede ingen kandidater fra Nye Borgerlige op. Og partiet er da også stadig lidt den nye dreng i klassen, der prøver at møve sig ind i en sammentømret gruppe, mener Jonas René Jensen.

- Det føles meget opdelt. Men det lader til, at Johannes (Lundsfryd, red.) har accepteret mig. Jeg ville gerne have haft en blå borgmester, men jeg er glad for, at han anerkender mig, siger han.

Jonas René Jensen vil bruge sin plads i byrådet til skrue ned for miljø og op for kernevelfærd.

- Jeg vil gennemgå alt fra bunden - vende hver en sten med fuldt fokus på kernevelfærden, siger han.

DF mister vælgere

Ligesom Nye Borgerlige er der også grund til at juble hos Konservative.

På Fyn går partiet frem med 13 mandater og har fået 6,2 procent flere stemmer end ved valget for fire år siden.

Her er Nye Borgerlige kommet ind

Mens Nye Borgerlige og Konservative går frem, rykker Dansk Folkeparti tilsvarende tilbage. På landsplan mister partiet 132 mandater, og på Fyn ryger 17 DF'ere ud af kommunalbestyrelserne. 

Partiet har fået 5,7 procent færre stemmer end i 2017.