I det fynske folks tjeneste

Fjernvarmen stiger op til 20 procent

Ny afgørelse i Energitilsynet giver fjernvarmeselskaber lov til at lade kunder betale for deres investeringer.

Danske fjernvarmekunder må forberede sig på at betale meget mere for at få varme i radiatoren.

Det er konsekvensen af en ny principiel afgørelse i Energitilsynet, som giver fjernvarmeselskaber lov til at sende regningen for deres investeringer videre til kunderne.

- Det kan betyde, at kunderne kommer til at betale op til 20 procent mere for deres fjernvarme, siger Martin Windelin, kontorchef i Energitilsynet.

Prisstigningerne skyldes, at ejerne af fjernvarmeselskaberne kan kræve renter af de værdier, som ejerne i sin tid har investeret. Energitilsynet er netop kommet frem til den første endelige afgørelse om såkaldt forrentning af indskudskapital.

- Hvis en kommune har investeret 100 millioner kroner i en fjernvarmeforsyning i tidernes morgen, skal den have et afkast af den investering, ligesom hvis pengene blev investeret i værdipapirer eller i banken, siger Martin Windelin.

- Ellers er det jo alle kommunens borgere, som er med til at betale. Der har politikerne vurderet, at det kun er fjernvarmebrugerne, der skal betale regningen, tilføjer han.

Den konkrete sag handler om EGJ Varme fra Herning, som får lov at sende en regning på 282 millioner kroner videre til deres kunder. Afgørelsen vil ifølge Energitilsynet danne skole for efterfølgende sager.

Tilsynet har allerede omkring 50 ansøgninger liggende fra fjernvarmeselskaber i København, Aarhus, Odense og en række andre byer. Afgørelsen vil derfor på sigt berøre hovedparten af danske fjernvarmeforbrugere.

Ifølge Martin Windelin tager Energitilsynet dog hensyn til, hvor dyr selskabets fjernvarme er i forvejen, inden tilsynet lægger fast, hvor meget kunderne skal betale ekstra.

- EGJ Varme er for eksempel i forvejen blandt de 25 procent billigste selskaber herhjemme, siger han.

For de 15.000 kunder i EGJ Varme betyder afgørelsen en prisstigning på i gennemsnit 200 kroner om måneden fra 1. april næste år.

- Afgørelsen er et opgør med princippet om, at selskaberne ikke må tjene penge på fjernvarme. Tidligere har man kun måttet sætte sine tariffer efter, hvilken omkostning man har, siger Holger Blok, administrerende direktør i Energimidt, som ejer EGJ Varme.

- Det er jo grotesk, hvis man sammenligner med resten af forretningsverdenen, tilføjer han.