Flere fynske børn bliver sendt i fri- eller privatskole: Se hvor mange i din kommune

Ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at flere og flere børn går på fri- og privatskoler. På Fyn gælder tendensen i samtlige kommuner.

De seneste år har mange små folkeskoler måtte lukke. Markant flere børn er derfor blevet sendt i privat- og friskole.  

Tendensen ses landsdækkende. I 40 kommuner går hver femte elev i første klasse på privatskole. Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der på baggrund af tal fra Danmarks Statistik har kortlagt udviklingen på skoleområdet siden 2007. 

- Mange steder går virkelig mange børn i dag på fri- eller privatskole. En del af forklaringen er, at der er lukket mange folkeskoler siden 2007, og ofte er der så opstået en fri- eller privatskole i samme lokalområde, udtaler Mie Dalskov Pihl, chefanalytiker og projektchef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i en pressemeddelelse. 

Fyn er ikke en undtagelse. I seks ud af de otte største kommuner på Fyn - Ærø og Langeland er undladt - går hvert femte barn i første klasse på privatskole.

- Udviklingen betyder, at opgaven med at undervise og udvikle vores børn sker i privat regi. Problemet er, at ikke alle forældre har mulighed for at sende deres børn på fri- eller privatskoler, udtaler chefanalytiker Mie Dalskov Pihl. 

Udviklingen kan være problematisk

Tallene fra Danmarks Statistik viser, at Nordfyns er den kommune på Fyn, hvor færrest børn er sendt i privatskole. Kun ni procent af børn i første klasse er i privatskole. 

Mens i Nyborg og Faaborg-Midtfyn Kommune er det helt op til hver tredje elev. Det gør, at de to kommuner på landsplan ligger på  henholdsvis en femte- og sjetteplads over kommuner med flest elever i første klasse, der er sendt i fri- eller privatskole. 

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd kan udviklingen være problematisk. At skoleopgaven i stigende grad er flyttet fra folkeskolen til fri- og privatskolerne, kan nemlig få konsekvenser for, hvor godt danske skolebørn klarer sig samlet. 

- Vi ved, at det i høj grad er børn fra ressourcestærke hjem, der går på fri- og privatskolerne. Så med forskydningen fra folkeskolen til privatskolen er vi godt i gang med at grave en kløft mellem top og bund. Vi skaber et A-hold bestående af elitens børn og et B-hold med børn fra mindre ressourcestærke hjem, udtaler Mie Dalskov Pihl i en pressemeddelelse. 

Her kan du se tallene for de fynske kommuner (Langeland og Ærø er udeladt af analysen):

Kommune20202007Forskel
Odense22 %15,7 %6,3 procentpoint
Nordfyns9 %7,6 %2,6 procentpoint
Svendborg22,6 %17 %5,6 procentpoint
Kerteminde13,8 %7 %6,8 procentpoint
Nyborg33 %23,5 %9,5 procentpoint
Assens21,2 %16,1 %5,1 procentpoint
Middelfart21 %15,6 %5,4 procentpoint
Faaborg-Midtfyn33 %28,2 %4,8 procentpoint
Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Danmarks Statistik