Flere fynske kommuner støvsuget for fritidsboliger

Som i resten af landet stortrives boligmarkedet på Fyn. Det betyder stigende priser og lavt udbud.

Boligmarkedet i det fynske område stortrives. Det viser et dyk i databasen, som boligmediet Boliga har foretaget.

Når boligmarkedet stortrives betyder det, at sælgerne har fat i den lange ende, og på Fyn og øerne betyder det, at sommerhuskøberne især har støvsuget markedet i Nordfyns, Kerteminde, Middelfart og Langeland kommuner.

Ifølge Boliga gik de fire kommuner ind i maj med et udbud af fritidsboliger, der ligger mellem 47 og 57 procent lavere end samme tid sidste år.

På Langeland er der i øjeblikket et halvt hundrede sommerhuse til salg. Samme tid sidste år var antallet oppe på 115.

Ejendomsmægler og medindehaver af Lokalbolig i blandt andet Rudkøbing, Martin Erik Lehrmann, genkender det billede af markedet på Langeland, som Boligas data tegner.

- Efterspørgslen er nu større end udbuddet, og vi kan godt bruge flere sommerhuse.

- Nogle af de 50 er dem, der er svære at sælge. De er måske for dyre eller ikke i så god stand, siger Martin Erik Lehrmann til TV 2 Fyn.

Lysten til at købe en sommerbolig fik for alvor luft under vingerne, da de første rystelser efter coronapandemiens indtog i Danmark i marts sidste år havde lagt sig. Danskerne kunne ikke komme udenlands, og mange valgte derfor at putte opsparingen i en fritidsbolig.

På den konto fik de langelandske ejendomsmæglere også solgt ejendomme, som ikke bød på vand- eller havudsigt, men som kunne mætte lysten til idyl og landlige omgivelser.

- Nogle købte en villa eller et byhus, andre et stråtækt sted, som ligger landligt. Vi har fået solgt nogle, som har ligget længe, så der nogen, som har fået en ekstra bolig for 500.000-600.000 kroner i landlige omgivelser og med idyl til en lav pris, siger Martin Erik Lehrmann.

Ti procent op i Odense

Kigger man på helårsboliger har man på Ærø oplevet et fald på 53 procent i antallet af udbudte villaer og rækkehuse fra 1. maj sidste år til 1. maj i år.

Og zoomer man ind på priserne, har boligejerne i Odense Kommune fortsat fat i den lange ende. 

I den fynske metropol er priserne ifølge Boligas data steget med ti procent, men i Kerteminde Kommune er en udbudt kvadratmeter på et år steget 14 procent, mens man på Ærø nu forlanger 13 procent mere i snit end på samme tid sidste år.

I Nyborg og Svendborg er en udbudt kvadratmeter faldet med henholdsvis syv og fire procent. 

Nøjes man med at kigge alene på den såkaldte udbudskvadratmeterpris for sommerhuse, er det Nordfyns og Kerteminde Kommune, som tager pokalen for de største prisstigninger på helt op til 21 procent.

Færre udbudte villaer og rækkehuse på Fyn

Fra 1. maj sidste år til 1. maj i år er antallet af udbudte villaer og rækkehuse i samtlige fynske kommuner faldet, men mens udbuddet af sommerhuse i for eksempel Nordfyns Kommune er faldet med over 50 procent, så er udbuddet af villaer og rækkehuse kun faldet to procent i kommunen.

Her har Ærø førertrøjen på og oplever et fald fra maj sidste år til maj i år har oplevet et fald på 53 procent i udbuddet af villaer og rækkehuse.

Kerteminde på listen over de dyreste

Kerteminde er på top-ti-listen over landets dyreste kommuner ud i priser på fritidshuse. Den nordøstlige fynske kommune placerer sig på en syvendeplads.

På landsplan koster en kvadratmeter fritidshus 1. maj 2021 21.820 i snit. I Kerteminde Kommune koster en kvadratmeter fritidshus ifølge Boliga 25.927 kroner.

Listen toppes af Aarhus Kommune, hvor et fritidshus i snit koster 56.842 kroner.

Skærmbillede 2021-05-05 kl. 17.24.47
Foto: Boliga
Skærmbillede 2021-05-05 kl. 17.25.05
Foto: Boliga
Skærmbillede 2021-05-05 kl. 17.25.25
Foto: Boliga