Flere fynske virksomheder er blevet mere bæredygtige: Men vi er langt fra mål, mener professor

Ny undersøgelse afslører, at flere fynske virksomheder er blevet mere bæredygtige. Men der er plads til forbedringer, mener professor.

Der er gang i den bæredygtige udvikling hos de fynske virksomheder. 

Et nyt såkaldt bæredygtighedsbarometer viser en stigning i antallet af virksomheder, der har integreret bæredygtighed i deres forretning. Knap halvdelen er nu med på vognen, mens det til sammenligning var blot hver tredje, der i 2020 kunne bryste sig af at have det bæredygtige fokus. 

Det såkaldte bæredygtighedsbarometer er udarbejdet for Erhvervshus Fyn, der glæder sig over udviklingen. Det fortæller administrerende direktør Niels Erik Haug-Larsen.

- Corona og alt andet har gjort det meget usikkert. Der er mange andre ting, virksomhederne har skullet forholde sig til. Derfor er det faktisk glædeligt, at vi selvom vi har haft en periode med stor usikkerhed, har set en så kraftig fremgang hos virksomheder. 

En værdifuld sparringspartner

En af de virksomheder, for hvem bæredygtighed er kommet højere op på dagsordenen, er Gardinhuset i Odense. 

Her har først og fremmest Erhvervshus Fyns sparring været værdifuld i en proces, hvor virksomheden har fundet frem til, at de skal kunne affaldssortere mere bæredygtigt. 

- Jeg ser det ikke som et pres. Jeg ser det faktisk som noget, der er ret fedt at arbejde med. Jeg synes, det er spændende, at vi kan være med også som lille virksomhed. 

- Jeg synes det er spændende, at vi kan få lov til at tænke ud af boksen qua at vi har Erhvervshus Fyn til at hjælpe os med det. Det havde været et pres, hvis vi ikke havde haft nogen til at hjælpe os med det, fortæller administrerende direktør, Helle Frederiksen. 

Helle Frederiksen og Gardinhuset skal i gang med at sortere mere bæredygtigt.
Helle Frederiksen og Gardinhuset skal i gang med at sortere mere bæredygtigt.
Foto: Ken Petersen

Ikke kun Helle Frederiksen og Gardinhuset har kunnet sætte en bæredygtig kurs med hjælp fra Erhvervshus Fyn. Også for Viking Rubber Company i Faaborg, der producerer arbejdstøj, har de været en stor hjælp. 

- Den støtte vi har fået fra Erhvervshus Fyn har betydet, at vi har kunnet eksekvere på planen om at blive mere bæredygtige, fortæller administrerende direktør Alexander Mygind.

Viking Rubber Company har fået midler via en såkaldt SMV-Grøn pulje, der kan gøre det muligt for fynske virksomheder at iværksætte bæredygtige initiativer. SMV-Grøn puljen er igen mulig at søge med frist den 4. april. 

Plads til forbedringer

Mens bæredygtighedsbarometeret afslører at 49 procent af de fynske virksomheder har integreret bæredygtighed i deres forretning, viser den selvsagt samtidig, at 51 procent ikke har. 

Ifølge professor i klimaforandringer og glaciologi ved Syddansk Universitet, Sebastian Mernild, er det et udtryk for, at der stadig er meget at forbedre.

- Det er selvfølgelig positivt at se, at tallet er steget, men man skal være opmærksom på, at meget ligger bag det tal, siger han og fortsætter:

- Tallene afslører også, at vi mangler over halvdelen af virksomhederne, så der er plads til forbedringer. Det viser, at vi langt fra er i mål, når kun halvdelen af virksomhederne reelt gør noget. Der er med andre ord et stort potentiale for at gøre endnu mere. Vi skal gå mod endnu mere bæredygtighed. Via cirkulær økonomi og klimareduktion skal vi have minimeret udledning af drivhusgas til atmosfæren. Jo før jo bedre.


Oversigt

    Oversigt