Flere indvandrere ender på førtidspension

Antallet af indvandrere på førtidspension er steget eksplosivt. Hvor stigningen på landsplan er 51 procent, er tallet i Odense helt oppe på 75 procent.

I de seneste fem år er antallet af ikke-vestlige indvandrere på førtidspension røget kraftigt i vejret. Det viser beregninger, som Fyens Stiftstidende har lavet.

På landsplan er antallet af førtidspensionister fra ikke-vestlige lande steget med 51 procent. Alene på Fyn er stigningen på hele 68 procent - og i Odense er tallet helt oppe på 75.

Socialminister Karen Hækkerup (S) er overrasket over den markante stigning i antallet af indvandrere på førtidspension.

- Det lyder jo voldsomt, og det er selvfølgelig klart, at man altid skal have fokus på, hvad man kan gøre for at forhindre, at folk kommer på førtidspension, siger socialministeren til Fyens Stiftstidende.

Hos Dansk Arbejdsgiverforening er man til gengæld ikke så overrasket over tallene. Her siger direktør, Henrik Bach Mortensen, at landets jobcentre slet ikke gør nok for at få de svageste indvandrere i arbejde.

- Selv om der helt sikkert er en lille gruppe indvandrere, der aldrig vil kunne klare sig på arbejdsmarkedet, er det simpelthen en falliterklæring, at kommunerne ikke magter at få flere indvandrere i arbejde, siger Henrik Bach Mortensen til Fyens Stiftstidende.

Den kritik tager socialminister Karen Hækkerup meget alvorligt.

- Det er en katastrofe for både indvandrerne selv og for samfundet. Derfor er regeringen også på vej med en reform, som netop handler om, at få folk til selv at yde noget, lyder meldingen fra Karen Hækkerup.