Flere kvinder investerer: - Jeg skal have råd til at være uafhængig

Pia Derneke tjener penge, mens hun sover. Hun er nemlig én af de kvinder, der med stor succes har taget springet ind på aktiemarkedet. De seneste år er flere kvinder som hende begyndt at investere.

52-årige Pia Derneke har et ønske: Hun vil være økonomisk uafhængig. Derfor gik hun for halvandet år siden i gang med at investere. Hun fik overblik over sin økonomi, reducerede sit forbrug og satte pengene i aktier, alt sammen for at få råd til at nyde tilværelsen senere i livet. 

- Det giver mig en ro, en sikkerhed og en vis stolthed at vide, at jeg tager mig af min egen alderdom, siger Pia Derneke.

quote Det har krævet at jeg har været social, for at komme i gang med at investere

Pia Derneke, sygeplejerske

Pia Derneke er ikke alene om investeringsdrømmen.  Flere og flere kvinder er på vej ind på aktiemarkedet. Hos nordens største investeringsplatform Nordnet var cirka 20,5 procent af de nye investorer i 2015 kvinder, mens det tal er steget til 30,5 procent i 2019.
Ifølge investeringsekspert Ann-Christina Lykke er det en positiv udvikling.

- Historisk set har kvinder haft færre penge mellem hænderne end mænd gennem et helt liv, og det, at kvinderne nu begynder at investere, betyder, at de er med til at udligne den forskel, der er på mænd og kvinders formuer, siger Ann-Christina Lykke.

Og selvom flere kvinder er trådt ind på aktiemarkedet, så er det stadig mændene, der dominerer. Cirka 8 ud af 10 investeringer foretages i dag af mænd.  Der er også mændene, der sidder med to tredjedel af den samlede aktiebeholdning i Danmark.

Fra sygeplejerske til pengeplejerske

Allerede for fire år siden begyndte Pia Derneke at tænke på investering. Dengang var det vigtigste for hende dog at få styr på sin økonomi.

- Jeg sad i en rodebutik omkring min egen økonomi og havde aldrig taget ansvar, fortæller hun.

Det betød at Pia Derneke måtte i gang med at spare, og på et år fik hun reduceret sit forbrug med 100.000 kroner. Penge, som hun kunne bruge til at investere.

Investering var dog ikke noget Pia Derneke, der arbejder som sygeplejerske i en klinik i Odense, havde beskæftiget sig med før. Derfor havde hun brug for hjælp.

- Det har krævet at jeg har været social, for at komme i gang med at investere, siger Pia Derneke.

Hun meldte sig ind i flere grupper på facebook, hvor kvinder hjælper hinanden med at investere. Med hjælp fra en kvinde i Svendborg, hvor Pia Derneke også bor, fik hun købt sine første fem aktier.
Siden da er modet til at investere vokset stødt, og Pia Derneke har givet sig selv en helt ny titel: Pengeplejerske.

- I stedet for at tage nattevagter som sygeplejerske, så får jeg mine penge til at arbejde for mig om natten, mens jeg sover, fortæller Pia Derneke.

Hverdagsstrategi

Facebookgruppen, som Pia Derneke blev en del af, er startet af Ann-Christina Lykke som sammen med kollegaen Linnéa Schmidt har skabt netværket Moneypenny and More, der støtter og hjælper kvinder i gang med at investere. Siden 1. marts 2020 har de oplevet en stigning i antallet af medlemmer på over 170 procent, og det er der især én grund til.

- Når kvinder har penge til overs, så føler de, at de skal passe på dem, men fordi der er negative renter i øjeblikket, så bliver pengene mindre værd, og det kan få kvinderne op ad stolen. Nu er risikoen ved at investere ikke så stor, for de skal bare holde status quo, forklarer Ann-Christina Lykke.

Nu hvor Pia Derneke har fået mere erfaring på investeringsområdet, har hun også lavet sin egen strategi for, hvordan hun i fremtiden vil investere sine penge. Her tager hun udgangspunkt i sin egen hverdag. Det betyder, at hun køber aktier i virksomheder, der beskæftiger sig med ting, hun selv støder på i dagligdagen. Det kan for eksempel være selvbetjeningskasser fra supermarkedet.
Den strategi har også en anden bonus.

- Når jeg hele tiden støder på tingene i hverdagen, så får jeg også lyst til at gå ind og tjekke mine investeringer. På den måde bliver jeg dagligt mindet om, at jeg tager et kæmpe ansvar for min økonomi, fortæller Pia Derneke.

Indtil videre har Pia Derneke ikke tabt noget ved at investere, og hun er heller ikke i tvivl om, hvad det endelige mål med investeringsrejsen er.

- Jeg skal have råd til at være uafhængig. Jeg skal have råd til at kunne være selvstændig, sige mit job op, eller arbejde deltid, så jeg kan gå en tur, mens det er lyst, siger Pia Derneke.  

Fem gode råd til dig, der gerne vil i gang med at investere