Flere kvinder trues af eksmænd: Barnet holdes som gidsel

Følgerne efter trusler og chikane kan være katastrofale, viser nyt forskningsprojekt fra SDU.

På Psykologisk Institut på Syddansk Universitet er de i gang med et stort forskningprojekt, der omfatter næsten 200 kvinder med børn, der har været udsat for chikane.

Her undersøger professor Ask Elklit, hvordan kvinder påvirkes, når faderen til deres børn stalker, truer eller chikanerer dem. 

- Det har rigtig mange konsekvenser - og alvorlige konsekvenser. Tre fjerdedele af dem udvikler posttraumatisk stress, og der er meget høj forekomst af angst og depression. Mange af dem har problemer med at fungere i dagligdagen, fortæller Ask Elklit.

En række af de kvinder, professoren har undersøgt, har svært ved at opretholde kontakten til arbejdsmarkedet og familien.

- Nogle af dem gemmer sig andre steder i landet for at slippe for forfølgerne, og hvis du har børn, du er nødt til at flytte rundt med, går det også ud over dem, siger Ask Elklit. 

"Mette" modtog dødstrusler

I påsken anmeldte 42-årige "Mette" sin ekskæreste til politiet for dødstrusler. 

"Jeg slår dig kraftedeme ihjel på et tidspunkt, tror jeg. Jeg tror simpelthen, jeg tager dommen," lød det fra ekskæresten. 

Mette er anonym for hendes egen sikkerheds skyld.

Hendes ekskæreste har også sagt til deres fælles datter, at han vil slå Mette ihjel ved at skære halsen over på hende.

Sådan skrev Mettes datter til sin mor i påsken.
Sådan skrev Mettes datter til sin mor i påsken.

70 procent af kvinderne, der deltager i SDU's undersøgelse, forventer, at de fremover fortsat er nødt til at have kontakt med deres stalker, fordi de har fælles børn. 

Vicepolitiinspektør Kim Munksgaard fra Fyns Politi opfordrer alle kvinder, der bliver truet, til at melde det til politiet.

Anklagemyndighedens hjemmeside kan du få råd og vejledning, hvis du er udsat for forfølgelse, chikane eller stalking.