Flere ønsker skolefeer til udsatte børn

En del af løsningen på at tage sig af omsorgssvigtede børn ligger måske i at uddanne lærere til skolefeer. Hver tredje kommune er interesseret i ordningen.

Katrine har ikke gymnastiktøj med, Peter mangler en madpakke, og Joachim føler sig uden for. Når mor eller far drikker, så giver det både store og små problemer i skolen, og det er noget af det, som "skolefeerne" i nogle fynske kommuner tager hånd om. 

Mandag blev der så afholdt konference i Nyborg for at udbrede kendskabet til ordningen, og fagpersoner fra 32 af landets 98
kommuner deltog.

- Det er et tabuiseret område med alkohol og sociale svigt, som skolefeerne gør op med. De kan sørge for madpakken, gymnastiktøjet og få snakket med børn og forældrene om problemerne, siger børnekonsulent Steffen Christensen fra Alkoholbehandlingen i Odense, der sammen med Kerteminde Kommune står bag konferencen.

Skolefeerne er lærere eller andre fagpersoner på skolerne, som har fået efteruddannelse og er ansat til at tage sig af de omsorgssvigtede børn i samarbejde med Alkoholbehandlingen i Odense. Og behovet og efterspørgslen er stor, da Sundhedsstyrelsen anslår, at 120.000 eller hvert niende barn lever i en familie med alkoholproblemer.

- Ofte er problemet, at mange voksne bliver forlegne og stille, når børnene fortæller om omsorgssvigt. De er bange for at åbne en pose, der ikke kan lukkes igen, og at barnet derfor tager skade, hvis man snakker om det. Men al forskning viser, at det ikke er tilfældet, siger Steffen Christensen.

På Kerteminde Skole har Sidser Andersen arbejdet som skolefe i fem år, og det har haft en stor betydning for børnene, siger hun.

- Det sociale aspekt har altid været vigtigt for mig, men tidligere var der grænser for, hvor meget tid jeg kunne bruge på at hjælpe børnene. Som skolefe er der nu den tid, som er så vigtig for, at vi får børnene på rette vej, siger hun.

Oversigt

    Oversigt