I det fynske folks tjeneste

Flere penge skal lokke læger til yderområder

Lægeudvalg vil give flere penge til de læger, der arbejder med de sygeste patienter, skriver Jyllands-Posten.

En tegnebog, der er lidt større end kollegernes.

Det er, hvad læger kan se frem til, hvis de fremover takker ja til et job i et yderområde, skriver Jyllands-Posten onsdag.

Onsdag formiddag præsenterer Lægedækningsudvalget sine planer for at sikre en mere ligelig fordeling af speciallæger.

Udvalget vil angiveligt fokusere på at hæve lønnen for de læger, der arbejder i de områder, hvor patienterne er mest syge. Her er manglen på læger nemlig størst.

Læs også Færre lægepraksisser: Fynboer får længere til lægen

Tiltaget er nødvendigt, mener Bent Hansen (S), der er formand for Danske Regioner.

- Der skal være forskel på, om du er læge for unge universitetsstuderende, der aldrig er syge, eller har mange ældre patienter med komplekse og kroniske sygdomme. De sidste skal give mest, siger formanden til Jyllands-Posten.

Praktiserende Lægers Organisation vil ikke kommentere anbefalingerne før onsdagens pressemøde, men der er forståelse for ønsket om at lokke de unge til yderområderne med højere lønninger.

Organisationen kræver imidlertid, at der kommer flere penge til området. Det er Socialdemokratiet ikke afvisende over for.

Læs også Lægemangel på Fyn: Branchen kan vælte på et halvt år

- Manglen på læger i visse områder, for eksempel i Nordjylland, hvor jeg selv bor, er faktisk det allerstørste problem i vores sundhedsvæsen, og vi vil prioritere det meget, meget højt at finde løsninger. Så kan det vist ikke siges tydeligere, siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen.

På Aalborg Universitets medicinuddannelse kan man ifølge flere medier se frem til 50 ekstra pladser om året. Det vil øge det årlige optag af lægestuderende til 150.
 

Læs også Lægemangel: Kristian vil på pension - men ingen vil købe hans praksis

Desuden bliver der ifølge Politiken indført en regel, der betyder, at lægestuderende skal færdiggøre deres uddannelse samme sted, som den er påbegyndt.

- Mange studerende starter uddannelsen i provinsen og gør den færdig i København. Det har aldrig været hensigten, lyder det fra uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) i Politiken.

- Derfor ser vi nu nærmere på det problem og vil forsøge at hindre, at studerende flytter fra provinsen og til de store byer, siger han.

 

 

 

 FAKTA: Her mangler der læger

Antallet af læger er skævt fordelt i landet. Men i fremtiden kommer der flere læger til.

 Onsdag kommer Lægedækningsudvalget med sine anbefalinger. Se her, hvordan manglen på læger fordeler sig:
 * En række større byer som Esbjerg, Aalborg, Viborg, Skive og Ringkøbing oplever lægemangel og har ubesatte ydernumre, som er den tilladelse, en læge anskaffer sig til at praktisere i et område.
 * I Nordjylland har lægerne flest patienter. Hver nordjysk læge har i gennemsnit 1776 patienter. Normalen er 1600 patienter per læge.
 * I Region Syddanmark er der færrest patienter per læge. Her har hver læge i gennemsnit 1529 patienter.
 * I 2014 skønnede Foreningen for Yngre Læger, at der i 2035 vil mangle 5500 læger i forhold til danskernes behov for lægehjælp.
 * Ifølge en tidligere prognose fra Sundhedsstyrelsen vil der være 27.894 læger i 2035. Men der er behov for 33.465 ifølge Yngre Lægers prognose.
 * I 2016 skønnede Sundhedsstyrelsen, at udbuddet af læger ventes at stige med cirka 59 procent fra 24.209 læger i 2015 til 38.573 læger i 2040.
 * Ser man alene på udbuddet af speciallæger forventes det at stige med 49 procent, hvilket er stort set samme niveau som den forrige prognose, hvor tallet var 47 procent.

Kilder: Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Foreningen for Yngre Læger og Jyllands-Posten.
 /ritzau/