I det fynske folks tjeneste

Flere penge til fynske husejere

De fynske husejere kan glæde sig over, at friværdien i gennemsnit er steget på Fyn. Det skyldes blandt andet stigende boligpriser.

Foto: Kasper Palsnov / Scanpix

For første gang siden 2006  er friværdierne steget i hele Danmark, og Fyn er ingen undtagelse, hvor den gennemsnitlige friværdi i 2016 steg med 38.000 kroner per husejer. På landsplan er gennemsnittet steget med 64.000 kroner per husejer. 

Det skriver Nykredit  i en pressemeddelse. 

- Fremgangen på landsplan skyldes primært, at boligformuen blandt husejerne er løbet i vejret, hvilket skyldes stigninger i huspriserne, siger boligmarkedsanalytiker i Nykredit Jacob Isaksen, og fortsætter:

- I 2016 steg huspriserne på Fyn med godt fire procent, hvilket har løftet boligformuen til det højeste niveau siden 2010. 

Større friværdi og mere gæld

Det er ikke kun friværdien, som er vokset på  Fyn og i resten af landet. Boligælden blandt husejere slog rekord i 2016, men det er ikke nødvendigvis skidt. 

Læs også Din friværdi er steget

Langt hen ad vejen skyldes det nemlig en en positiv udvikling på boligmarkedet, stigende handelsaktivitet og ikke mindst de faldende renter, der gør, at folk låner penge og køber huse. 

- Trods husejernes rekordhøje gæld oplever de stadig stigende friværdier, da boligformuen er løbet fra gælden de seneste år, siger Jacob Isaksen. 

- Vi forventer, at den moderate udvikling i boliggælden vil fortsætte i 2017. Flere boligejere afdrager på gælden, og samtidig forventer vi, at renterne vil kravle stille og roligt opad i 2017. Det vil få kurserne på udlånet, og dermed værdien af boliggælden, til at falde.

Gode fremtidsudsigter for 2017

Hos Nykredit forventer man, at 2017 fortsætter ad den positive sti og vil bringe mere friværdi til de fynske husejere.

- Vi forventer, at huspriserne på Fyn vil stige med godt fire procent i 2017, og dermed vil boligformuen igen stige, siger Jacob Isaksen.

Fordele ved en stigende friværdi

Stigende friværdi er især godt, når din bolig skal sælges, da det betyder, at færre boligejere har en boliggæld, der overstiger værdien af ens bolig. For boligejerne gør det beslutningen om at flytte lettere ifølge Jacob Isaksen.

Friværdi vidner desuden om en god robusthed blandt de danske husholdninger. 

Friværdi kan ses som en opsparing, man i nødstilfælde kan tære af, hvis man bliver ramt af uforudsete hændesler.

Friværdi kan dulme konsekvenserne ved prisfald.