I det fynske folks tjeneste

Flere selvmordsforsøg blandt unge kvinder

Mange unge kvinder føler sig så pressede, at de ikke ser anden udvej end at forsøge at tage deres eget liv. Mens antallet af selvmordsforsøg falder for de fleste andre grupper, så stiger det kraftigt blandt 20-29- årige kvinder.

Ikke kun helt unge piger har ondt i tilværelsen

Ny risikogruppe

Den nye risikogruppe vækker udtalt bekymring, skriver Politiken torsdag. Siden 1990 er antallet af selvmordsforsøg blandt de 20 til 29-årige kvinder steget med 66 procent, og stigningen har været særlig markant i de seneste år.

Det viser tal fra Fyns Amt - der normalt afspejler
landstendensen ret præcist.

-Tidligere har vi set, at man vokser sig ud af risikogruppen for selvmordsforsøg ved, at man bliver ældre og får pubertetens problemer på afstand. Det er meget alarmerende, hvis det er blevet en adfærd, som de fortsætter op gennem 20'erne, siger Lilian Zøllner, leder af Center for Selvmordsforskning i Odense.

Magter ikke tilværelsen

Lilian Zøllner peger på, at de unge har svært ved at
navigere i livets mange valgmuligheder. Samtidig oplever de et
konstant krav om at være synlige og være "på".

- Det er krav, de ikke kan leve op til. Og det kan de ikke forlige sig med. Samtidig er de vant til, at alt er muligt. Og forældrene har fjernet problemerne fra deres vej, siden de var små. Når de kommer til den turbulente teenagealder, aner de ikke, hvad de skal stille op. For den lidelse, de føler, kan ikke lige fjernes, påpeger Lilian Zøllner.

Også socialminister Eva Kjer Hansen (V) er bekymret over udviklingen:

- Der må forskes i, hvorfor fænomenet opstår, så vi kan sætte rigtigt ind«, siger ministeren til Politiken.

I Danmark skønnes der at være omkring 8.000 selvmordsforsøg om året, som begås af 6.000 personer. Tallet dækker kun over de forsøg, hvor et sygehus efterfølgende har været involveret.