Flere uddannede børn af ufaglærte

Flere børn af ufaglærte får en uddannelse. For første gang i et årti er udviklingen positiv. På Fyn er stigningen fem procent på to år, skriver jp.dk.

Selv om det danske uddannelsessystem får ros for mange ting, så har det de seneste ti år været et problem at få børn af ufaglærte forældre til at bryde den sociale arv.

I den periode har stadig færre børn af ufaglærte fået en uddannelse, men udviklingen ser nu ud til at være vendt.

Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som Jyllands-Posten beskriver søndag.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har set på, hvor mange 25-årige med ufaglærte forældre, der selv har taget en uddannelse.

I 2004 var det knap 61 procent, men siden faldt andelen støt til 53,6 procent i 2013.

I år er der 55,4 procent af unge med ufaglærte forældre, der har en uddannelse.

På Fyn ligger tallet i den øverste skala - hvor mellem 56 og 60,1 af de unge har en ungdoms- eller videregående uddannelse. I 2013 lå det tal mellem 54,4 og 55,9 procent.

Lektor Steen Beck fra Syddansk Universitet har forsket i unges uddannelsesvalg i Udkantsdanmark. Han vurderer, at den øgede andel af mønsterbrydere er et udtryk for, at politikernes dagsorden om uddannelse er begyndt at sætte sig.

- I efterhånden mange år har politikere forsøgt at trænge igennem med, at alle skal tage en uddannelse, men det er først de senere år, at det også for eksempel på Vestsjælland er blevet tydeligt, at man ikke længere bare kan tage et ufaglært job i industrien, siger han til Jyllands-Posten.