I det fynske folks tjeneste

Flest boliger til salg på Langeland

Der er svært at slippe af med sin bolig. Men på Langeland er det sværere end de fleste andre steder.

Hver 24. ejerbolig er lige nu til salg. Samlet er der placeret et "til-salg"-skilt på 55.000 villaer, rækkehuse og ejerlejligheder, og det svarer i gennemsnit til, at én ud af 24 ejerboliger er til salg.

Men der er stor forskel på, hvor i landet der er flest boliger til salg. På Langeland er det hver 12. ejerbolig, der er til salg, mens det i Halsnæs, Albertslund og Tårnby kun er hver 41. bolig, der skal sælges.

Og det er især i ø-kommunerne, der flest boliger til salg. Efter Langeland følger nemlig Læsø og Ærø med henholdsvis hver 14. og hver 15. bolig til salg, viser en opgørelse fra ejendomsmæglerkæden EDC.

- Det er et udtryk for, at salgstiden er længst i små samfund og specielt på øer uden broforbindelse til fastlandet, hvor man skal med en færge, siger EDC's kommunikationschef Jan Nordmann i en pressemeddelelse.

København et særtilfælde

Også i København er det ikke langt mellem boliger til salg. Her er det hver 16. bolig. Men forklaringen er, at ejerboligerne i Københavns Kommune i væsentlig grad består af små og mellemstore ejerlejligheder, der sælges hyppigere end villaer.

- I snit bor man i en villa 17-20 år, før den sælges, mens ejeren af en lejlighed i gennemsnit kun har en tidshorisont for sit ejerskab på syv år, siger Jan Nordmann.

I København bor mange studerende og unge familier i lejlighed. Og det er ofte dem, der hurtigt skal videre til en større bolig.

Stadig et presset marked

Det samlede udbud af boliger til salg har ligget stabilt det seneste halve år - men på noget nær et rekordhøjt niveau. Salget af boliger i 2011 anslås af EDC til at ende meget tæt på 50.000 stykker.

- Dermed bliver året på niveau med 2009 og 15-16 procent dårligere end 2010. Det er den udbredte usikkerhed om fremtiden og frygten for en fornyet finanskrise, der afholder mange fra at købe bolig, siger kommunikationschefen.