Flygtninge på vej til Danmark: 450.000 ukrainere er allerede flygtet til Polen

TV 2 Fyn befinder sig i den sydpolske by Krakow, hvor der foregår et stort arbejde med at koordinere den massive flygtningestrøm fra det krigshærgede Ukraine.

Siden de russiske styrker torsdag 24. februar angreb Ukraine, er flere end 450.000 ukrainere flygtet til nabolandet Polen.

Her befinder TV 2 Fyns udsendte sig i den sydpolske storby Krakow, hvor der i disse dage foregår et stort arbejde med at organisere den videre færd for de mange flygtninge.

40 af dem skal med en bus til Fyn.

- Lige nu foregår der en masse koordinering i forhold til, hvem det er, vi skal have med, hvornår kommer de, hvordan kommer de herhen, og hvor mange vi skal have med, fortæller TV 2 Fyns reporter Frederik Zeuner fra Krakow.

Kaos ved grænsen

Reporteren forklarer, at grunden til, at de befinder sig i Krakow og ikke ved grænsen, er, at de polske nødhjælpskoordinatorer gerne vil undgå kaos med masser af busser ved grænsen. 

Fyn hjælper Ukraine

Forhåbningen var, at der i løbet af dagen skulle komme 40 personer, som der er plads til i bussen, som efter planen skulle køre retur til Danmark onsdag eftermiddag.

Men den seneste melding fra Polen er, at der først ankommer flygtninge klokken 20, og så kan bussen køre mod Danmark omkring klokken 22.

For opgaven med at finde de ukrainske flygtninge, som skal med til Danmark, har ikke været nem.

- Det har været et stort kommunikationsmæssigt bøvl for de folk fra bussen. Lige nu (onsdag middag, red.) sover de inde i bussen, for det har været en lang nat for dem, siger Frederik Zeuner.

Kom med til debat: Hvordan hjælper vi på Fyn Ukraine?

Når bussen igen er tilbage på fynsk jord, er planen, at den skal standse i Strib, hvorfra de omkring 40 ukrainske flygtninge skal fordeles ud til en række fynske værtsfamilier.

- Vi holder ind på en rasteplads, hvor der vil stå en masse mennesker klar til at hjælpe de her flygtninge ud til de værtsfamilier, som allerede er koordineret og skal tage sig af de her flygtninge, når de kommer til Danmark, siger Frederik Zeuner.