Første år som folkevalgt:

- Jeg har fået mere erfaring, end andre får på et helt liv

Når Victoria Velásquez skal tænke sig rigtig godt om, går hun i Bibliotekshaven. Det er den smukke, lidt hemmelige park, der ligger gemt bag nogle tunge smedejernsporte lige over for de berømte trapper op til Christiansborg.

Kun ganske få københavnere bruger det grønne åndehul, der er for folketingspolitikere, hvad en skolegård er for en fjerdeklasse. Frisk luft, inden det går løs igen. Et frikvarter. Og i Victoria Velásquez’ første hele folketingsår har der virkelig været brug for at trække vejret og tænke sig om.

- Det har været meget intensivt, men samtidig også et kæmpe privilegium i forhold til at have mulighed for at rykke på de vigtige dagsordner, der har været. Som helt nyvalgt har jeg jo haft ansvaret for både beskæftigelse og erhverv, som i forvejen er tunge emner – men under corona … ja, for at være helt ærlig har det været ret vildt.

Hvad har gjort det vildt?

- Der har været en acceleration i den måde, forhandlingerne har været på. Normalt har vi en høringsproces, hvor tingene godt kan trække ud, men under corona har der været speedet enormt op på alt.

- Og dét i nogle sager, hvor der har været helt vildt mange vigtige ting at være opmærksom på. Det har været noget af det, der har været rigtig svært – for er der noget, der bliver overset og glemt? Vi havde simpelthen ikke tiden til det, siger hun med henvisning til, da det skulle gå allerhurtigst med lovgivningen under coronakrisens begyndelse i foråret.  

- Når jeg har opdaget, der har været et hul, så er det et helt enormt tempo, man skal reagere i.

Hvad kunne være et eksempel på det?

- For eksempel er jeg sådan en nørd, der også læser alle bemærkningerne til det, vi vedtager. Og da vi skulle vedtage en whistleblower-ordning i forhold til snyd med hjælpepakkerne, opdagede jeg, at whistleblowerens navn fremgår af politirapporten – og så er man jo ikke så anonym længere. Det er en af de sager, hvor det er lykkedes at få dem sikret på samme niveau, som man i dag sikrer whistleblowere i hvidvasksager. Men det har virkelig skullet gå stærkt, fortæller hun.

Victoria Velásquez er 29 år gammel og har været Enhedslistens folketingskandidat på Fyn siden 2015. Hun blev valgt ind med stemmer fra 2.763 fynboer ved valget sidste år.

Og den unge politikers post som beskæftigelses- og erhvervsordfører har været lidt af en øjenåbner under coronakrisen. 

- Jeg har opdaget, at vi har vildt mange former for selvstændige i vores land. Først lavede vi en hjælpepakke for en stor gruppe, men det har efterfølgende været et stort arbejde at få alle andre med. Det er enormt frustrerende, og jeg synes faktisk ikke, vi er nået i mål endnu, siger hun. 

Hvordan har det været at rumme for dig?

- Jeg synes, det har været rigtig svært. For eksempel tilbage i marts, hvor vi ikke var helt skarpe på, hvad medarbejdere i risikogruppen skulle gøre. Jamen, dér var der jo mennesker, som risikerede at blive syge på grund af det. Det er benhårdt. For det er liv og død og rigtige mennesker. Og dér følte jeg, det gik rigtig langsomt. I den forbindelse er jeg også bare et menneske.

Har opgaven også været for stor indimellem?

- Selvom det er nogle store områder, så er det jo også nogle af de områder, hvor vi har et rigtig godt samarbejde med de forskellige organisationer. Det har betydet, at rigtig mange gerne vil hjælpe mig, og det har været rigtig vigtigt.

- Og så er der også noget med måden, vi gør det på i folketingsgruppen. For eksempel var jeg med inde og forhandle finanslov allerede sidste år, og det viste sig jo at være rigtig vigtigt, da coronakrisen ramte – for så var det ikke helt nyt for mig. Det gør jo, at jeg føler, at selvom det har været rigtig intensivt og svært, så har det også været en tryg proces.

- Et medlem, der har været med i 14 år, sagde til mig forleden, at jeg inden for det første år har fået mere forhandlererfaring, end flere har fået i hele deres liv som folketingsmedlem. Det er jo helt vildt at tænke på.

Kan man endda tillade sig at sige, at det til tider har været sjovt?

- Jeg synes mere, det har været stærkt. Som noget af det første landede lønkompensationen og enigheden om at passe på de mest sårbare. Jeg var også politisk aktiv under finanskrisen, hvor det var nedskæringer og fyringer, der var dagsordenen. Så det at være med i et skifte af, hvordan man kan håndtere de økonomiske kriser, har været helt enormt stærkt, siger Velásquez. 

- Men på den anden side har coronakrisen også udstillet noget af den sårbarhed, vores samfund repræsenterer i dag – og her tænker jeg især på nedskæringerne på velfærden og salg af vaccineproduktionen. Så midt i alt det stærke, har det også været frustrerende at se, at de bekymringer, vi har haft, har været berettigede.

Enhedslistens kontorer ligger i den tilbygning til Christiansborg, der hedder Proviantgården, som meget bekvemt har direkte udgang til den grønne, småhemmelige Bibliotekshave. Særligt bekvemt bliver det på et år, der ikke har levnet mange øjeblikke til at holde fri.  

Har du egentlig haft tid til noget som helst andet end at være politiker det første hele år?

- Jeg havde nogle dejlige dage på Sydfyn her i sommerferien.

Er det dét!?

- Ja, det tror jeg. 

Det er da lidt vildt... 

- Ej, så tager jeg jo også indimellem en beslutning om, at jeg vil med til min nevøs fødselsdag, selvom der er nogle mails, jeg ikke har svaret på i min indbakke. Det lærer man jo også på den hårde måde. Jeg tror kun, der var gået nogle måneder, før min mailindbakke sagde, den var fuld, siger hun med ærefrygt i stemmen.

Hvordan tror du så, dit næste år som folkevalgt bliver?

- Det bliver helt afgørende at få skabt arbejdspladser. Indtil nu har rigtig meget været krisehåndtering, fordi coronaen ramte så hurtigt og voldsomt, så vi skal have organiseret arbejdsmarkedet, så det kan fungere. Jeg synes, der skal være større økonomisk tryghed, end vi ser lige nu. Men samtidig dur det heller ikke, at virksomheder er på hjælpepakker i flere år. Det bliver en interessant problemstilling.

- Og så vil jeg også gerne sætte fokus på grøn omstilling i forhold til arbejdspladser, og så er der også hele ældreplejen.  

Bliver der tid til det – med corona spøgende?

- Det er vores hovedkrav til finansloven.

Men lad mig så spørge på en anden måde – bliver der råd?

- Det kommer jo an på, hvordan vi vælger at prioritere – om vi vælger at investere os ud af krisen.

- Det er én ting – den anden er grønt iværksætteri, som vi skal forhandle lige om lidt. Jeg er i gang med at planlægge at mødes med alle mulige iværksættere på Fyn for at finde ud af, hvor de oplever benspænd og forhindringer.

- Og jeg må indrømme, at det også bliver fedt for mig personligt at tage fat på det grønne, for selvom krisehåndtering er endt med at betyde rigtig meget for mig, så er det trods alt federe at se på, hvordan vi får skabt flere grønne arbejdspladser, end hvordan vi kun lige holder hovedet over vandet. Men det er klart, at selvom fokus er på det grønne, så vil der jo også være et fokus på, hvordan man er iværksætter under coronakrisen.

Skal du holde mere end tre dages ferie næste år?

- Det håber jeg. Især fordi jeg virkelig håber, jeg kommer til at se min mormor, som bor i Latinamerika. Jeg ved godt, at vi selvfølgelig bare kan FaceTime. Men jeg håber virkelig, der bliver mulighed for at besøge hende, afslutter hun.

Victoria Velásquez er kandidat i arbejdslivsstudier og socialvidenskab fra RUC. Hun er opvokset i Sydhavnen, men har også boet et år på Fyn. 

Skrevet af: Katrine Fuglsang