Folk skal arbejde gratis

Læg et fortov eller mal stuerne i børnehaven. Det er en god ide, at folk arbejder gratis for kommunerne. Det mener foreningen Landsbyerne i Danmark i hvert fald.

80 meter fortov

Det er til glæde ikke bare for de slunkne kommunekasser, men også for borgernes fællesskab og lokaldemokratiet, når frivillige lægger gratis arbejdskraft til kommunale opgaver. Og der vil komme mere af det fremover.

Det siger formanden for foreningen Landsbyerne i Danmark, Carsten Abild, til det seneste eksempel i Vester Nebel ved Esbjerg, hvor indbyggerne her i weekenden har lagt 80 meter fortov, som kommunen har betalt materialerne til.

Han afviser, at der er tale om ansvarsforflygtigelse fra kommunalbestyrelsers side, når borgerne selv må udføre kommunale opgaver, fordi politikerne ikke vil afsætte penge til at betale professionelle firmaer for det.

- Man deler ansvaret. Man trækker på den gamle tradition på landet for fællesskab og frivillighedskultur. Og det styrker udviklingen af nærdemokratiet, siger Carsten Abild, som også er regionsrådsmedlem i Region Syddanmark for Venstre.

Han forudser, at snerydning og vedligeholdelse af grønne områder også bliver udbredte opgaver for frivillige.

I forvejen har der været andre eksempler på, at borgere har lagt arbejdskraft til at anlægge cykelstier, pedelarbejde og opførelse af idrætshaller. Endog pengeindsamlinger blandt borgerne til at opføre idrætshaller er forekommet.

- Det her er et tegn på, at folk ønsker det folkelige fællesskab og nære demokrati. Vi vil se meget mere af den slags, og jeg tror, at den næste kommunalreform vil bygge mere på decentralisering af opgaver til lokalråd og borgerforeninger, siger Carsten Abild.

Han påpeger, at det er vigtigt, at kommunalbestyrelserne bruger demokratisk valgte organer såsom lokalråd, landsbyforeninger eller borgerforeninger som aftalepartnere.

- Det er helt nødvendigt for at få det her til at brede sig. Landsbysamfundene er i forvejen gennemorganiserede. Og det her får folk til at engagere sig mere i det, siger Carsten Abild.