Folkeskolereformens fynske fjende bliver nu dens chef

Merete Riisager indtager undervisningsministeriet med et konkurrencegen og en stor forkærlighed for friskolerne.

Det bliver en skarp, fynsk kritiker af folkeskolereformen, der indtager undervisningsministeriet efter udnævnelse af ministrene til den nye VLAK-regering.

Liberal Alliances Merete Riisager er opvokset i Næsby i Odense og valgt på Fyn – og fra og med i dag ny undervisningsminister. Hun overtager stolen efter Ellen Trane Nørby (Venstre), der skifter til Sundhedsminister.

Den 40-årige Merete Riisager er uddannet cand. mag i pædagogik og bliver nu minister for en reform, som hun flere gange har udtalt, at hun ikke har noget godt at sige om. Blandt andet har hun kritiseret reformen med de længere skoledage for at stjæle børnenes fritid. Hun har også flere gange kaldt de foregående undervisningsministre i samråd om reformen.

Flere penge til friskolerne
Hun har tidligere gjort sig til talsmand for, at folkeskolereformen skal være frivillig, og de obligatoriske lektiecafeer skal afskaffes. Samtidig mener hun, at statstilskuddet til landets friskoler skal sættes op til 80 procent af grundbeløbet, og at lærere bør uddannes på et universitet. Grundlæggende vil hun give folkeskolen friere rammer end i dag.

Artiklen fortsætter under videoen:

Merete Riisager mener, at samfundet skylder friskolerne meget. Arkivklip fra 22/5 2012.

Det bliver også en minister på Christiansborg, der lover fokus på øen, hvor hun er valgt. Under tre sager, som hun brænder for, har hun angivet 'luft under vingerne til Fyn' som den ene. Herunder kan man blandt andet se, at hun går ind for en afskaffelse af broafgiften. De to øvrige sager, som hun brænder for er 'mere tid til familien' og 'mere faglighed og frihed i skolen'. Sidstnævnte får hun fremadrettet rig mulighed for at få indført i sit nye job i spidsen for undervisningsministeriet.

Merete Riisager Andersen

Klar degradering
Udnævnelsen til minister kommer, efter at Merete Riisager i juni ellers blev sendt tilbage i rækkerne. Det skete, da hendes parti gennemførte en større rokade blandt partiets ordførere, hvilket kostede hende posten som skatteordfører og dermed også posten som næstformand for skatteudvalget.

Politisk analytiker på TV 2/NYHEDERNE, Thomas Funding, kaldte det dengang en klar degradering:

- Skatteområdet er en mærkesag for Liberal Alliance - måske det allervigtigste område, sagde han.

I stedet gik Merete Riisagers post til Joachim B. Olsen, som Funding kaldte en stærkere profil.

Comeback i VLAK
Efter udnævnelsen af VLAK-ministrene er det imidlertid comeback til Merete Riisager, mens Joachim B. Olsen ikke fik en ministerpost.

Efter degraderingen fra skatteordførerposten var hun kommunalordfører og ligestillingsordfører, ligesom hun også fortsat var børne- og undervisningsordfører.

Friskoler er billigere end folkeskoler
Merete Riisager er kendt som forkæmper for friskolerne, og da Ugebrevet A4 skrev, at friskolerne "suger penge ud af Folkeskolen", tog hun skolerne og især forældrene i forsvar.

- Påstanden om, at det skulle være en økonomisk belastning, at flere forældre vælger friskolerne er forkert og vender tingene helt på hovedet, sagde Merete Riisager og henviste til, at en friskoleelev kun koster det offentlige 73 procent af prisen på en folkeskoleelev.

- Forældrene med børn i friskoler betaler altså tusindvis af kroner hvert eneste år af deres egen i forvejen hårdt beskattede løn. Samtidig engagerer forældrene sig på en anden måde i friskolen og møder eksempelvis op for at gøre hovedrent. Det er et ægte borgerengagement, sagde hun videre.

Vil fjerne kommunal morgenvækning
Offentlige services som kommunal morgenvækning af trætte børn for at sikre, at de kommer til undervisning er eksempel på den slags sager, der kan få det liberale blod til at bruse hos Merete Riisager. I 2011 argumenterede hun kraftigt for, at vækning var et oplagt spareemne. Hun understregede, at det var op til kommunerne selv at prioritere, men hun ville ikke svare på, om hun selv ville spare den kommunale vækning væk. Til sidst fik hun nok af det spørgsmål, hvorefter hun gik sin vej fra interviewet for rullende kamera.

Før hun sprang ud som liberal i 2010, var Merete Riisager opstillet to gange til folketingsvalg for Det Radikale Venstre på Fyn.

- Fra i dag af har jeg bekendt kulør: Jeg er blå. Det er ikke noget, jeg er blevet over natten. Men som det kan tage tid at flytte fra en kæreste, man for længst er vokset fra, har det taget tid at tage springet fra Radikale Venstre til Liberal Alliance. At være blå betyder for mig, at der er plads til det liberale i en social-liberal profil, udtalte hun om skiftet.

Kedede sig i gymnasiet
Studenterhuen hentede hun med et gennemsnit på ni på Sct. Knuds Gymnasium i Odense. Til BT har hun fortalt, at hun egentligt syntes, det var kedeligt at gå der:

- Det kom til at gå meget bedre med karaktererne, da jeg læste pædagogik på Københavns Universitetet. Undervisning skal være sjovt som udgangspunkt, men man skal ikke bilde sig ind, at læring er sjovt hele tiden.

Fem træningsdage om ugen
Som barn var det klorvandet i svømmehallen, der trak, og Merete Riisager viste allerede dengang en stærk konkurrencementalitet, der gav sig udslag i flere vundne fynske mesterskaber.

- For mig var det et frikvarter at komme til svømning, og jeg fik nogle gode venskaber. Vi konkurrerede og stræbte efter noget sammen. Vi var på ture og lå i soveposer og delte kiks. Det gav nogle fantastiske oplevelser, har hun sagt til BT.

Kilder: Tv2fyn.dk, Folketinget.dk, Fyens.dk, Politiken.dk, bt.dk.

Oversigt

    Oversigt