Forældre mister værgeret over deres voksne børn

Når psykisk udviklingshæmmede fylder 18 ønsker mange forældre at blive værge for deres egne børn. Den ret får flere nu frataget.

Grethe Tholstrups datter er 20 år og psykisk udviklinghæmmet.

Da datteren fyldte 18 flyttede hun på institution, og Grethe Tholstrup fik tilkendt værgemål af det daværende Fyns Statsamt. 

I juni i år fik hun pludselig besked fra Statsforvaltningen i Syddanmark om, at hun ikke længere kunne være værge.

Flere tilfælde

Grethe Tholstrups sag er ikke et enestående tilfælde.

- Vi har desværre observeret mange gange inden for det sidste trekvart år, at statsforvaltningen for syddanmark har strammet reglerne for værgemål op, siger advokat Per Larsson.

Ingen forklaring på afslag

Per Larsson er selv værge og har flere gange forsøgt at få en begrundelse for afslag på værgemål, uden at de har reageret.

I sagen med Grethe Tholstrups datter henviser Statsforvaltning Syddanmark til loven. Men de forklarer ikke, hvorfor de i netop denne sag ikke mener, at datteren skal have en værge.

Forældre mister indflydelse

Grethe Tholstrup er ikke længere værge for sin egen datter. Det betyder, at hun nu ikke kan få lov til at se sin datters sygejournal eller følge med i hendes økonomi.

Det gør hende bekymret for både sin datter og andre evnessvage.

- Da de bor på institutioner, hvor der tit og ofte er meget stor personaleudskiftning, vil der være rigtig mange mennesker der kommer ind og skal træffe nogle beslutninger på deres vegne. Det mener jeg, at vi som forældre og nærmeste pårørende er bedst til, siger Grethe Tholstrup   

Oversigt

    Oversigt