Forældrefrygt: Døtre bliver for høje

Flere forældre frygter, at deres døtre bliver for høje som voksne. Derfor forsøger de at stoppe udviklingen ved at få pigerne hormonbehandlet eller opereret. OUH får også henvendelser.

Det er metroxpress, der skriver, at flere forældre med piger helt ned i fireårsalderen henvender sig til egen læge for at få en henvisning til hormonbehandling eller operation på sygehuset.

- Vi ser en tendens til, at forældre i højere grad forsøger at normalisere deres børn, men vi er blevet meget tilbageholdende med at behandle stor højde, fordi det er en kosmetisk behandling, siger afdelingslæge Malene Boas fra Rigshospitalet til avisen.

Der findes ingen samlede tal for, hvor mange danske piger der bliver behandlet på grund af deres højde, men ifølge Malene Boas er det mellem fem og ti om året.

- Som læger er vi opmærksomme på at finde de piger, der har en sygdom til grund for deres store højde, men langt de fleste bliver høje som følge af høje forældre, siger hun.

Lægerne laver en såkaldt sluthøjdeprognose på alle de henviste piger ved at undersøge dem og røntgenfotografere deres hånd. På den måde kan de fortælle forældrene, hvor høj deres datter cirka bliver som voksen.

På Odense Universitetshospital, der sidste år fik 10-15 henvendelser fra urolige forældre, behandler de ikke børn, der ser ud til at blive under 185 centimeter.

- Der er ikke noget regelsæt, men man vil aldrig behandle ved en højde, der ser ud til at blive under 185 centimeter. Vi opererer kun de virkelig høje. Hormonbehandlingen er vi gået væk fra, da der er studier, der har vist en potentiel risiko for nedsat fertilitet hos pigerne, siger overlæge Dorte Hansen.