I det fynske folks tjeneste

Forbud mod ålefiskeri kan ramme fynske fiskere

EU-Kommissionen har lagt op til at forbyde kommercielt fiskeri af ål, der er længere end 12 centimeter i blandt andet Østersøen. Det kan ramme fynske bundgarnsfiskere hårdt.

Et forbud mod ålefiskeri vil betyde et dødsstød til bundgarnsfiskeri som vi kender det i dag, lyder der fra fiskerne. Foto: Ole Holbech

Der er ål på menuen, når EU's fiskeriministre mandag sætter sig om bordet for at fastlægge næste års fiskekvoter for Atlanterhavet og Nordsøen.

EU-Kommissionen har lagt op til at forbyde kommercielt fiskeri af ål, der er længere end 12 centimeter i Atlanterhavet, Nordsøen og Østersøen.

Men et forbud vil betyde et dødsstød til bundgarnsfiskeri, som vi kender det i dag, lyder der fra fiskerne.

Formand for Bælternes Fiskeriforening Allan Buch fra Middelfart vurderer, at et forbud vil ramme mellem 15 og 20 af foreningens 55 aktive medlemmer.

Derudover vil det også ramme en del ældre fiskere, der ikke er medlem af foreningen, fortæller Allan Buch.

- Et stop for ålefiskeri vil ramme mange erhvervsfiskere med blandet fiskeri hårdt. De kan ikke bare tage et andet sted hen og fiske noget andet, siger Allan Buch.

Forbud vil være drastisk

Læs også Fede ål sat fri: 11 ulovlige åleruser fundet i Storebælt

Nok skal man passe på de truede ål, men et forbud fra første januar 2018 vil være for drastisk, lyder det fra fiskeriminister Karen Ellemann (V) forud for forhandlingerne.

- Jeg anerkender, at der skal gøres en ekstra indsats for at sikre ålens overlevelse.

- Men det bør ske som en samlet EU-regulering, og det skal være på en måde, hvor man tager højde for de indsatser, der er gennemført, siger hun.

I oktober blev et forslag om totalforbud mod ålefiskeri i Østersøen diskuteret. Det afviste ministrene, der så en mere fælleseuropæisk løsning.

Nu er kommissionen kommet med et nyt forslag.

Her undrer Ellemann sig over, at Middelhavet og Sortehavet ikke er med, og at det ikke omfatter ål under 12 centimeter - altså glasål eller yngel.

- Reelt er det et forslag, som igen rendyrket rammer det erhvervsmæssige ålefiskeri i danske farvande og særligt i Østersøen, siger hun.

Men det bliver en kamp at overbevise de andre ministre, vurderer Ellemann.

- Jeg tror, vi står ret alene her, siger hun.

Aftale om kvoter for torsk

EU og Norge har for nylig indgået en aftale om fiskeriet i Nordsøen og Skagerak for næste år.

Aftalen dækker de fleste af de kvoter, der er økonomisk vigtige for Danmark - som kvoten for torsk, der vil stige. Den skal formelt vedtages på mødet.

Derfor er ålene den største knast for Danmark, påpeger ministeren.

Læs også Et ægte havuhyre: Kæmpe havål fanget tæt på Fyn

- Jeg er godt klar over, at ål ikke fylder ret meget i det samlede fiskeribillede i Danmark. Men det er specialfiskeri, der aktiverer ret mange mennesker, siger hun.

Vil betyde stop for bundgarnsfiskeri

Ifølge Michael Andersen, chefbiolog i Danmarks Fiskeriforening, vil et eventuelt forbud berøre mellem 250 og 400 fiskere.

- Det vil betyde et stop for det, vi kender som bundgarnsfiskeri i Danmark, siger han.

- Bestanden er lav, og vi skal passe på den. Men vi har allerede skåret halvdelen af vores fiskeri efter ål væk over de sidste fem til ti år, siger han.

Det er Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES), der rådgiver EU med hensyn til at fastsætte kvotebestandene.