I det fynske folks tjeneste

Forsker: Test gymnasie-elever for druk

Landets førende alkoholforsker frygter, at unge drikker mere end hidtil antaget. Det sker efter at TV 2/FYN i sidste uge kunne fortælle, at to ud af 20 unge på Svendborg Gymnasium havde forhøjet levertal på grund af druk.

-

Landets førende alkoholforsker frygter, at unge drikker mere end hidtil antaget. Det sker efter at TV 2/FYN i sidste uge kunne fortælle, at to ud af 20 unge på Svendborg Gymnasium havde forhøjede levertal på grund af druk.

- Hvis det passer på resten af landet og på resten af landets gymnasieelever, så er det virkelig dramatisk og meget alvorligt, siger alkoholforsker Morten Grønbæk fra Statens Institut for Folkesundhed.

Morten Grønbæk er rystet over, at de unge drikker så meget, at deres lever er påvirket. Er det tilfældet i resten af landet kræver det øjeblikkelig indgriben. Han opfordrer derfor til, at der straks bliver lavet en landsdækkende undersøgelse.

- Det første man skal gøre er at undersøge, om det virkelig forholder sig sådan i forskellige andre gymnasieklasser rundt omkring i landet, eller om det \"bare\" er et fænomen på Fyn. Og hvis det er rigtigt så må man sætte mere dramatisk ind end man gør nu, siger Morten Grønbæk, der er professor og forskningsleder i Statens Institut for Folkesundhed.

Opfordringen til at lave en landsdækkende undersøgelse finder støtte hos det fynske medlem af Folketingets sundhedsudvalg Grete Schødts. Hun vil straks tage forslaget op.

- Vi vil bede Sundhedsstyrelsen om at foretage en landsdækkende undersøgelse. Her kan vi ikke bare lade stå til. Vi må gøre noget, siger Grete Schødts.

For at komme problemet med de unges drukvaner til livs, foreslår Morten Grønbæk bl.a. at man skal gribe ind over for gymnasiernes fredagsbarer. Men det er ikke nok. Aldersgrænsen for at købe alkohol er netop sat op fra 15 til 16 år, men den bør måske sættes helt op til 18 år.

Morten Grønbæk er bange for, at problemet med unge og alkohol er værre end hidtil antaget:

- Vi står overfor et problem, der er voksende. Det har vi faktisk været i tvivl om tidligere. Vi har tænkt at før i tiden var der også en del alkohol blandt unge. Men nu er vi ude i noget, hvor der virkeligt er sket et skred og hvor de unge drikker betydeligt mere, end vi først har antaget.