I det fynske folks tjeneste

Forskere på OUH og SDU udvikler ny metode til kræftbehandling

Et samarbejde mellem læger, patologer og genforskere fra OUH og SDU resultaterer nu i at patienter fremover kan få en bedre behandling, der mere præcist kan afgøre, hvilken form for behandling de har brug for.

Kræftbehandlingen bliver om få skræddersyet til hver enkelt patient, takket være et gennembrud hos forskere på OUH og SDU

I dag er det vanskeligt for lægerne at afgøre om en kræftpatient har behov for yderligere behandling, når kræften er fjernet. Men nu har forskerne fundet fem  gener, der er afgørende for om kræften vil udvikle og sprede sig i kroppen.

Spares for bivirkninger

- Vores fund betyder, at et betydeligt antal patienter vil blive sparet for at skulle gennem en behandling med meget alvorlige bivirkninger. Der vil være nogle få flere, som vil blive helbredt - som i dag ikke får den rette behandling, og med den nye teknik vil blive ledt over til en bedre behandling. Og så vil der være en stor del, som vil blive taget af en unødvendig behandling, siger genforsker og professor på Odense Universitetshospital Torben Kruse til Politiken.

Forskerne har kortlagt de fem gener gennnem en undersøgelse af 30.000 gener i en brystkræftpatients kræftknuder. De fem gener er afgørende for hvordan sygdommen udvikler sig og om der bliver tale om et godt eller dårligt sygdomsforløb. Med fundet af de fem gener får lægerne mulighed for at fordusige patienternes sygdomsforløb og dermed planlægge en individuel behandling.

Først klar om nogle år

Hos Kræftens Bekæmpelse er der glæde over resultateterne fra Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet, selvom der går nogle år før patienterne kan få glæde af den nye metode.

- Den kan ikke blot være med til at sikre brystkræftpatienter den bedste medicinske behandling, men også spare en masse kvinder for en meget hård behandling som f.eks. kemoterapi, så vi er meget begejstrede. Jeg er overbevist om, at genteknologi er fremtiden inden for kræftforskning, siger hun til
Politiken.