Forskerspirer på Fyn

Fire unge fynboer har med tre meget særprægede projekter kvalificeret sig til til finalen i den landsdækkende konkurrence, \"Unge Forskere\".

-

Fire unge fynboer har med tre meget særprægede projekter kvalificeret sig til til finalen i den landsdækkende konkurrence, \"Unge Forskere\".

Risikovurdering af Aspartam. Det er navnet på Annemarie Olsens projekt. Hun er 21 år og fra Odense. Mens de fleste af os nok kender betydningen af de to første ord, kniber det nok mere med Aspartam. Et kig i Nudansk Ordbog hjælper heller ikke, det nærmeste der, er ordet \"asparges\".
Faktisk er Aspartam navnet på det sødemiddel, der tidligere hed Nutrasweet. Midlet findes i mange light-produkter, for eksempel cola light, og det er altså effekter af sødemidlet, at Annemarie Olsen vil vurdere.

Bandager og diacetyl
Bag de to andre fynske projekter står Debbie Eis og Anne Nellmann samt Thomas Rasmussen.
De to 14-årige piger fra Nr. Aaby Realskole har opfundet en slå-om-bandage til heste, og det har altså sikret dem en plads i finalen.

20-årige Thomas Rasmussen fra Svendborg har haft gang i reagensglassene. I dem har han hældt øl, for han har nemlig undersøgt forekomsten af det, for øldrikkere lidt ukendte stof, diacetyl. Kernen i projektet er at undersøge om koncentrationen af diacetyl er afhængig af temperatur og gærtype.

Finalen finder sted den 2. maj i Ingeniørens Hus i København og i alt 17 projekter fra hele landet er med.