Forskningstogt skal finde flaskehalse

Et forskningsskib vil sejle rundt om Fyn indtil den 19. april for at finde flaskehalse i Storbælt.

Nu vil et hold af danske havforskere fra DTU og Aarhus Universitet støttet af Dansk Center for Havforskning studere flaskehalsfænomenet nærmere, for at blive klogere på dets betydning for økosystemerne i de danske farvande.

Togtet foregår ombord på Aarhus Universitets forskningsskib Aurora, og forskerne har helt nyt og meget fintfølende udstyr med sig, som de regner med vil kunne levere en mængde værdifulde data.

Dét leder de efter

- Vi leder efter det, som man populært kan kalde flaskehalse, og som på fagsprog hedder hydraulisk kontrol," forklarer Morten Holtegaard Nielsen, lektor ved DTU og leder af forskningsprojektet.

- Når vand strømmer gennem en indsnævring, er det det smalleste geometriske punkt og opstrøms vandstand der bestemmer, hvor meget vand der får lov til at løbe igennem. Derfor kaldes dette punkt for et hydraulisk kontrolpunkt, forklarer lederen og uddyber:

- Hvis man kan finde et sådant kontrolpunkt og studere dem nærmere, kan man lære rigtig meget om dynamikken i havet omkring, for kontrolpunktet bestemmer præcis hvad der sker med vandet i begge retninger.