I det fynske folks tjeneste

Forslag: Vil have forbud mod salg af lattergas i alle kiosker

Et flertal i Folketinget ønsker at regulere salg af lattergas for at stoppe unges forbrug. Forhandlinger genoptages tirsdag.

Regeringen vil med et nyt forslag begrænse unges adgang til lattergas. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Sidste sommer fortalte TV 2/Fyns ungdomsredaktion Bemærk om stigende forbrug af lattergas som rusmiddel blandt unge mennesker, og ifølge en rusmiddelkonsulent ved Rusmiddelcenter Odense er der en stigende tendens til at unge prøver lattergas.

Fremover kan det dog være, de får sværere ved at købe lattergas.

Læs også Så nemt er det at købe lattergas i dag: Nu er aldersgrænse måske på vej

For når Folketingets partier tirsdag fortsætter forhandlinger om at begrænse unges adgang til lattergas, bliver det med et nyt forslag på bordet.

Til sit udspil føjer regeringen nemlig forslaget om, at salg af lattergaspatroner skal forbydes i kiosker over hele landet.

Det fortæller erhvervsminister Simon Kollerup (S).

- Jeg synes, jeg kan konstatere, at tilgængeligheden er en udfordring, som gør, at forbruget af lattergas er højt - især i hovedstadsområdet hvor mange kiosker har lange åbningstider.

- Jeg vil se, om vi kan få salget af lattergas væk fra kioskerne og dermed gøre det mindre tilgængeligt og mindre fristende, siger han.

Kan give svære skader

Allerede inden jul begyndte partierne at forhandle om, hvordan man fremadrettet kan undgå, at flere og flere unge bruger lattergaspatronerne som rusmiddel.

Patronerne er egentlig tiltænkt flødeskumssifoner.

Læs også Giftlinjen modtager flere opkald om lattergas-forgiftning

Initiativet kom, efter at blandt andre Giftlinjen og Roskilde Festival kunne berette om et stort forbrug af lattergas.

Forbruget kan føre til nerveskader, akut iltmangel og i værste tilfælde dødsfald, lød det.

For at komme problemet til livs, har regeringen allerede foreslået at forbyde salg til unge under 18 år og at begrænse salg til private til to patroner af otte gram.

 Det er en myte at patroner med lattergas er ufarlige

 Det flyder med brugte lattergaspatroner på gaderne flere steder i landet. Regeringen vil stoppe misbruget.
  Regeringen vil sætte ind over for misbrug af lattergas blandt unge.
 Konkret lægger regeringen op til at indføre en aldersgrænse for salg af lattergaspatroner til unge under 18 år.
 Et nyt forslag er imidlertid, at salg af lattergas skal forbydes i kiosker over hele landet.
 Læs mere om lattergas og forslagene her:
 * Det kemiske navn for lattergas er kvælstofforilte. Gassen fungerer for eksempel som drivgas til flødeskumschiffoner.
 * Gaspatronerne indeholder den rene gas, der ikke er opblandet med ilt. Det er i modsætning til den lattergas, der bruges på hospitaler og hos tandlægen.
 * Derfor er det også en myte, at det er ufarligt at indånde lattergas.
 * Indånding af gas direkte fra gaspatroner kan have alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser og i værste tilfælde medføre kvælning.
 * Rusen er ret kort, ofte blot et par minutter, og det kan få nogle til at sniffe flere gange i træk for at gøre rusen længere. Lattergas virker sløvende. Rusen kan minde om at blive fuld af alkohol.
 * Det er i dag forbudt sælge lattergaspatroner, hvis formålet eksempelvis er at blive påvirket. Alligevel ser brug af lattergaspatroner til det formål ud til at være en stigende tendens blandt unge.
 * Der skal indføres en aldersgrænse for salg af lattergaspatroner til unge under 18 år. Men lattergas som beruselsesmiddel er heller ikke sikkert for personer over 18 år, så derfor kan en aldersgrænse ikke stå alene, mener regeringen.
 * En aldersgrænse skal derfor kombineres med en mængdebegrænsning, så der kun må sælges to lattergaspatroner på otte gram af gangen.
 * Store lattergasbeholdere på over otte gram er tiltænkt industrielle- og restaurationsformål. Derfor skal det fremover være ulovligt at sælge lattergasbeholdere på over otte gram til private.
 * Regeringen lægger desuden op til at hæve bødeniveauet for overtrædelse, så det fremover ikke vil kunne betale sig for butikker og kiosker at omgås reglerne.
 * Et nyt forslag er ligeledes, at al salg af lattergaspatroner skal forbydes i kiosker.

 

Kilde: Erhvervsministeriet, Alt om stoffer.

Se mere

Samtidig vil regeringen øge kontrollen og fordoble bødestraffen for butikker, hvis de sælger lattergas til brug som rusmiddel.

Vil have forbud

Men på trods af dette mener erhvervsministeren, at det er nødvendigt at gå skridtet videre og forbyde salg i alle kiosker, siger han.

- Vi kan kontrollere nok så meget. Men hvis tilgængeligheden er for stor, så er der folk, som vil blive ved med at være fristede. Og vi kan ikke kontrollere det hele, uanset hvordan vi griber det an, siger Simon Kollerup.

Er det, fordi I har været bange for at tage det her skridt, at I ikke har bragt det op før nu?

- Der er ingen tvivl om, at det er et indgribende skridt, hvis du siger, at der er nogen, som ikke længere må forhandle et bestemt produkt.

Læs også 20-årige Mikkel om lattergas: Det føles som om, man har noget tungt i hjertet bagefter

- Men der er jeg nødt til at sige som ansvarlig minister, at målet for os er at hjælpe de unge mennesker. Selv om det er kontroversielt at sige, at kiosker eller andre slet ikke skal have lov til at forhandle lattergas, siger Simon Kollerup.

Dansk Folkeparti har tidligere udtalt, at partiet ønsker at begrænse antallet af forhandlere af lattergas.

Simon Kollerup fortæller, at alle Folketingets partier i udgangspunktet fortsat er en del af forhandlingerne.

Regeringen håber, at en eventuel aftale kan træde i kraft inden sommer.