I det fynske folks tjeneste

Forsøg kan sikre fans på stadion allerede i næste måned

Sundhedsmyndighederne har taget godt imod et forslag om et tilskuerforsøg, siger Divisionsforeningen.

OB har tidligere været en del af et forsøg om flere tilskuere under corona. Foto: Anders Høgh

Der kan være godt nyt på vej til både fodboldfans og de slunkne pengekasser i landets bedste fodboldklubber.

Divisionsforeningen har fremlagt muligheden for et videnskabeligt forsøg over for sundhedsmyndighederne, som måske kan åbne for tilskuere på stadion allerede i næste måned.

- Sundhedsmyndighederne ser meget positivt på vores projekt. Det er vi glade for, og det giver håb om, at vi snarest kan få tilskuere på stadion, siger Claus Thomsen, direktør i Divisionsforeningen, til Ekstra Bladet.

Tre tests for én kamp

Forsøget går på, at 30.000 personer med interesse for publikums- og oplevelsesindustrien skal have foretaget en kviktest og en PCR-test på dagen for begivenheden. Derefter skal de testes seks dage efter igen.

Læs også Følg corona-situationen: 1.353 testet i Vollsmose lørdag

Lige nu er Divisionsforeningen i gang med at svare på en række tekniske spørgsmål, som sundhedsmyndighederne er kommet retur med. Men når det er gjort, kan forsøget meget snart rulles ud, hvis det godkendes.

- Når det er sket (at spørgsmålene er besvaret, red.), er det vores håb, at vi kan iværksætte forsøget i løbet af marts, lyder det fra Claus Thomsen.

OB har tidligere været del af forsøg

I sommeren sidste år blev der ligeledes lavet forsøg med at lukke tilskuere ind til superligakampe.

Her blev blandt andet en af OB's kampe udvalgt af Rigspolitiet til at have mere end 500 på stadion. Forsøget skulle give politiet en brede erfaring med, hvordan kampene kunne afvikles sundhedsmæssigt forsvarligt.

Kampene var udvalgt efter, at de var geografisk spredt og foregik på både et stort og et mindre samt et nyere og et ældre stadion.

Klubber økonomisk trængte

De danske fodboldklubber er hårdt spændt for økonomisk, eftersom grundlaget for tilskuerindtægter og salg af merchandise har været helt eller delvist væk i snart et år grundet coronapandemien.

Læs også SSI-direktør åbner dør på klem for lille genåbning

Endnu er finansieringen til forsøget endnu ikke på plads, men ifølge Claus Thomsen kan de 20-25 millioner kroner, som det koster, godt findes, så snart der er sagt god for forsøget.

Det bliver naturligvis ikke med fuld stadionkapacitet. Sundhedsmyndighedernes anbefalinger om to meter mellem alle vil også gælde til kampene.

Sådan skal forsøget foregå

Det videnskabelige projekt skal teste 30.000 personer i oplevelesesindustrien. Forsøget ventes at blive opdelt i tre faser, hvor man afventer svar fra fase 1 forsøget før det næste kan iværksættes.

Det skal foregå efter følgende model:

Fase 1:

Tilskuerne skal på kampdage i Superligaen både testes med hurtigtesten (antigentesten med straks svar) og PCR-testen (laboratorietest med svar dagen efter).

Seks dage efter følges op med ny PCR-test for at forhindre, at forsøget ikke har øget smittespredningen.

Det er meningen, at afstandskravet skal være op til to meter som retningslinjerne foreskriver lige nu.

Fase 2:

Her er det tanken, at man i forsøget skal stå op med et reduceret afstandskrav. I denne fase kan også inddrages indendørs-oplevelser, hvor man dog sidder ned. Her taler man indendørs om den såkaldte konferce-model.

Fase 3:

Her er det festivalsmodellen, der skal efterprøves. Det er i situationer, hvor dem, der er med i forsøget, bevæger sig rundt mellem hinanden. Som vi normalt har gjort, inden coronaen ramte os.