I det fynske folks tjeneste

Førstehjælp til børn: Det skal du gøre ved hjertestop

Izabella fik førstehjælp ved Storebæltsbroen. Men hvad skal man gøre, hvis man har mistanke om, at et barn har hjertestop?

Thomas Egesborg Pedersen giver gode råd om førstehjælp til børn.

06:19

1 af 2

Lørdag var familien Glem på vej over Storebæltsbroen, da deres datter Izabella pludselig fik feberkramper. Havde hun ikke fået førstehjælp af Jacob Have Nielsen blandt andre, var hun måske ikke i live i dag.

- Alene det, at han reagerer, gør en kæmpe forskel. Det er det allervigtigste, siger Thomas Egesborg Pedersen, Førstehjælpsfaglig konsulent i Dansk Folkehjælp.

Læs også Baby fik hjertestop på Storebæltsbroen: Hvem hjalp Joannas pige?

Tirsdag eftermiddag var Thomas Egesborg Pedersen på besøg i TV 2/FYNs studie for at give gode råd om førstehjælp til små børn.

- Det allervigtigste er at få ringet 112, og når man har gjort det, så er det at få hjælp fra forbipasserende, som familien Glem også gør, siger Thomas Egesborg Pedersen

Sådan gør du, hvis du har mistanke om, at et barn har hjertestop

  • Først undersøger man bevidstheden ved barnet ved at ruske i det og tale til det.
  • Hvis der ikke er reaktion, prøver man at tilkalde hjælp.
  • Så skaber man frie luftveje ved at bøje hovedet tilbage på barnet og lytte efter vejrtrækning.
  • Hvis der ikke er vejrtrækning, tilkalder man hjælp ved at ringe 112, og når man har gjort det, går man igang med hjertelungeredning.
  • To fingre placeres på barnets brystkasse, og så trykker man hårdt 30 gange. Brystkassen skal mindst trykkes en tredjedel ned. Man skal ikke være bange for at trykke for hårdt.
  • Så bøjer man hovedet lidt tilbage igen og puster to gange gennem mund og næse, og så trykker man 30 gange igen.
  • Hvis barnet ikke begynder at trække vejret, bliver man ved, indtil der kommer hjælp.

Ifølge Dansk Råd for Genoplivning var der 265 hjertestop udenfor hospital med børn fra 0 til 15 år i perioden 2001-2010. Og selvom det drejer sig om børn, skal man ikke være nervøs for at træde til.

- Jeg kan godt forstå, at folk kan være nervøse for at være for voldsommme, når det handler om børn. Men det er vigtigt at forstå, at hvis man ikke gør noget, bliver situationen meget værre. Så næsten uanset hvad man gør, kan det kun blive bedre, siger Thomas Egesborg Pedersen.

Læs også Izabella trak ikke vejret: Jacob gav hende førstehjælp på asfalten

Se hele interviewet med Thomas Egesborg Pedersen herunder.

06:18 Luk video