Forsvaret klar til droneaftale med HCA Airport

Et testcenter for droner i HCA Airport rykkede mandag et stort skridt nærmere. Forsvarsministeren forventer, at en aftale mellem forsvaret og lufthavnen kan være klar allerede i år.

Hans Christian Andersen Airport har længe arbejdet målrettet henimod at blive nationalt testcenter for ubemandede fly eller droner. Mandag var forsvarsministeren med følge i lufthavnen for at se og prøve den lovende teknologi, der kan skabe tusindvis af job og milliardomsætning.

- Vi er rigtig godt på vej, men det vil være et afgørende skridt, hvis vi får en aftale, siger Michael Larsen, der er project manager for UAS Denmark i Hans Christian Andersen Airport.

Og forsvarsministeren skuffede ikke sine værter i Beldringe.

- Her har man både en fysisk lokalitet og et højt vidensniveau, og det kan være interessant for forsvaret, så derfor forventer jeg, at der inden årets udgang bliver en aftale om et samarbejde, siger forsvarsminister Nicolai Wammen(S).

I følge forsvarsministeren betyder en aftale dog ikke, at lufthavnen nord for Odense, nu skal til at producere droner til brug i krig.

- Det er ikke droner med våben vi skal teste, men vi skal teste droner, der blandt andet kan bruges til rekognoscering og andet, siger forsvarsministeren.

En analyse fra EU viser, at der i 2050 vil være 150.000 job og allerede i 2023 forventes omsætningen i branchen at være på 500 milliarder om året.

Og hvis forsvaret på et tidspunkt vil bruge testcenteret til droner, der kan bruges i krig, så bliver det ikke et problem i HCA Airport.

- Vi fokuserer på teknologi og ikke på anvendelse, siger Michael Larsen.

- Det er ikke os, der driver forsvarspolitik i Danmark. Det gør staten, så det har vi ikke noget at gøre med, siger Anker Boye.