I det fynske folks tjeneste

Forsvarets nye dronecenter skal ligge på Fyn

Der kan potentielt blive skabt masser af nye arbejdspladser, som følge af at Forsvarets officielle dronecenter placeres på Fyn i forbindelse med det nye forsvarsforlig.

I løbet af de seneste år har H.C. Andersen Airport udviklet sig til Danmarks første dronelufthavn. Foto: TV 2/Fyn / Arkiv

Regeringen har søndag præsenteret et nyt forsvarsforlig, og i den forbindelse bliver et nyt test- og udviklingscenter  placeret på Fyn. 

Det fynske folketingsmedlem Trine Bramsen (S), der er medlem af forsvarsudvalget, glæder sig over det nye forsvarsforlig. Hun tror, dronecentret vil give hundredvis af nye arbejdspladser til Fyn over de kommende år. 

Læs også Overblik: Sådan bliver 711 statslige arbejdspladser fordelt på Fyn

- Det kommer forhåbentlig til at betyde, at vi får mange flere arbejdspladser. Vi får Forsvarets officielle nye test- og udviklingscenter til Fyn. Der kommer kun til at være ét i Danmark, og det kommer til at ligge på Fyn, siger Trine Bramsen (S) til TV 2/Fyn.

- Det betyder, at det bliver hamrende attraktivt for udenlandske virksomheder at komme til Fyn og teste deres droner, forklarer hun.

Fynsk droneerhverv

I løbet af de seneste år har H.C. Andersen Airport udviklet sig til Danmarks første dronelufthavn.

Luftrummet omkring lufthavnen nord for Odense er specialiseret til at kunne håndtere test af droner. Det er derfor oplagt, at Forsvarets dronecenter placeres sammen med den fynske lufthavn.

- Vigtigst af alt er det en blåstempling af vores dronelufthavn i H.C. Andersen Airport, fastslår Trine Bramsen.

Sådan vil Forsvaret styrke fynsk droneklynge

UAS Denmark er et internationalt dronetestcenter og fungerer som klynge for den danske droneindustri. Centret har base i Hans Christian Andersen Airport. 

Forsvaret vil styrke mulighederne for at understøtte droneindustrien. I løbet af de næste år vil Forsvaret derfor etablere sin tilstedeværelse ved UAS Denmarks testcenter.

Ifølge Forsvaret skal det ske for at udveskle erfaringer og deltage med en repræsentant i UAS Denmarks kommende ekspertpanel.

Det nye seksårige forsvarsforlig tilfører 12,8 milliarder kroner til Forsvaret frem mod 2023. Det er den første egentlige budgetforøgelse siden den kolde krig.

I forbindelse med forsvarsforliget skal der ansættes i alt 700 flere i Forsvaret, heraf 420 i Region Syddanmark. De 420 nye syddanske arbejdspladser placeres dog udelukkende i Sønderjylland og ikke på Fyn.

Her kommer de nye job i Forsvaret. Foto: TV SYD

Arbejdspladserne, der opstår i forbindelse med Forsvarets dronecenter, er ikke talt med, da det er uvist, præcist hvor mange nye arbejdspladser det vil skabe.

05:34

 I forsvarsforliget, der blev indgået søndag, blev Dronecenteret i Odense Lufthavn udpeget som officiel samarbejdspartner med Forsvaret. Helt konkret betyder det, at Forsvaret vil etablere et kontor med et par ansatte i lufthavnen som skal stå for samarbejdet med dronecentret. Desuden vil Forsvaret også deltage med en repræsentant i Dronecentrets advisory board. Selvom der altså ikke følger mange arbejdspladser eller penge med så håber flere politikere, at Forsvarets officielle blåstempling af det fynske dronecenter vil betyde flere arbejdspladser i fremtiden. Det mener vores gæst i studiet, Peter Rahbæk Juhl, der er borgmester i Odense Kommune.

Luk video